Actual

Ministrul Muncii, Marius Budăi atrage atenţia: „Pensiile nu se pot majora diferenţiat. Este neconstituţional”

Ministrul Muncii, Marius Budăi atrage atenţia: „Pensiile nu se pot majora diferenţiat. Este neconstituţional”

Pensiile nu se pot majora diferenţiat pentru că este neconstituţional. Acesta este anunţul ministrului Muncii, Marius Budăi, care nu a dorit să avanseze, doar precizarea că pensiile se vor majora ”cel puţin cu 10%”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi atrage atenţia: „Pensiile nu se pot majora diferenţiat. Este neconstituţional”

Întrebat, joi seară, la Antena 3, cu cât ar trebui să crească pensiile, ministrul Muncii a afirmat: ”Eu nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri”.  

Acesta a explicat că PSD a propus o creştere de 10% pentru care partidul dispune de ”o fundamentare foarte solidă”, dar aşteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%.

Întrebat despre categoriile defavorizate, cei cu pensii foarte mici, ministrul a explicat că ”pensiile nu se pot majora diferenţiat pentru că este neconstituţional”.  

Ministrul a explicat că va fi crescută valoarea punctului de pensie cu 10% pentru a încuraja şi contributivitatea.

”Venim cu măsuri suplimentare pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face, dar majorare diferenţiată nu putem face”, a explicat ministrul.

Întrebat pentru ce procent de creştere a pensiilor se va bate el personal ca ministru al Muncii, Budăi a precizat: ”Cel puţin 10%. Cel mult nu există, pentru că pensiile sunt foarte mici.”

PNL şi PSD se contrează de câteva zile pe tema creşterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023

De la Bruxelles, ieri premierul Nicolae Ciucă a transmis că atât el cât şi PNL, susţin creşterea pensiilor şi salariilor de la 1 ianuarie 2023. El a precizat că trebuie făcute o serie de calcule, însă există o decizie a CE prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri.

„Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a mai precizat şeful Executivului.

Şi liderul social democrat, Marcel Ciolacu a reacţionat ieri, dar de la Craiova, şi a spus că nu are nimic împotrivă ca pensiile să fie majorate cu peste 15%, dacă este sustenabil, însă consideră că trebuie făcute analize dacă vor fi majorate toate pensiile sau anumite categorii cu un anumit procent de minim 10%, iar apoi să fie făcut o creştere pentru zonele vulnerabile.

Liderul PSD a adăugat că ministru de Finanţe i-a transmis că o creştere a pensiilor cu 10% înseamnă o cheltuială de 11 miliarde lei, însă acum premierul şi şeful statului vorbesc despre o creştere de 15%.

„Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru şi poate Preşedintele României au mai multe informaţii decât mine de la Ministerul de Finanţe şi înseamnă că ne permitem o anvelopă de 16,5 miliarde, asta înseamnă peste 3 miliarde de euro să venim pentru mărirea de pensii şi este sustenabil”, a mai spus Ciolacu.