Actual

Ministrul Mediului vrea un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri. Cum salvează George Simion pădurile de austrieci

Ministrul Mediului vrea un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri. Cum salvează George Simion pădurile de austrieci

După protestul de joi al silvicultorilor în faţa Guvernului, alte două proteste ce au legătură cu pădurile din România au avut loc în acest sfârşit de săptămână. Organizate de liderul AUR, George Simon, aceste proteste au fost organizate la poarta firmelor austriece care prelucrează lemnul din Rădăuţi şi Sebeş. Cu această ocazie, președintele AUR a susținut că privatizarea Romsilva, pe care coaliția de guvernare vrea să o facă prin PNRR, este o modalitate de furt a resurselor naturale.

Ministrul Mediului vrea un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri. Cum salvează George Simion pădurile de austrieci

George Simion este extrem de dezamăgit de faptul că firmele austriece din România dețin în aceste momente, un cvasi-monopol în sectorul exploatării lemnului de care a spus că ar trebui să se ocupe Consiliul Concurenței.

”În momentul acesta aproape jumătate dintre pădurile României aparțin statului și sunt administrate de Romsilva. Actuala guvernare prin PNRR și prin obligațiile pe care USR și le-a luat, vor să privatizeze practic Romsilva. În cealaltă parte, pe zona de exploatare, în loc să producem plus valoare cu lemnul românesc, după cum nu facem și cu alte resurse naturale, nici cu lemnul nu producem plus valoare. Adică, nu avem fabrici de mobilă, nu facem locuri de muncă din prelucrarea lemnului, aici, la noi acasă. Exportăm buștean, exportăm pal, exportăm cherestea și nu avem locuri de muncă în România. Pe piața celor care exploatează lemnul avem un cvasi-monopol al companiilor austriece, iar Consiliul Concurenței ar trebui să se ocupe de lucrul acesta”, a spus George Simion, la România TV.

George Simion: firmele austriece fură camioane întregi de lemne fără să plătească impozit statului

Președintele AUR a dezvăluit și cum reușesc firmele austriece să fure camioane întregi de lemne fără să plătească impozit statului.

”Am mulți activiști de mediu în Bucovina printre care se numără și Daniel Bodnar care a identificat la compania Egger multiple transporturi de lemne, care nu aveau actele în regulă. Cu același aviz cărau de două sau de trei ori lemn, deci practic ei nu plătesc impozit pe acel lemn. Ei bine, nimeni nu face nimic deși, destinatarul este mereu același: Egger. Ar trebui să avem instituții ale statului puternice care să pedepsească astfel de abuzuri”, a adăugat Simion.

În ciuda faptului că președintele Klaus Iohannis a cerut stoparea boicotului la adresa companiilor cu capital austriac di România, liderul AUR a transmis că nu se va opri și că partidul său va continua să lupte pentru ca statul să devină unul puternic.

”Noi cei de la AUR suntem mai neascultători și am decis să nu îl ascultăm pe Iohannis și să continuăm boicotul la adresa companiilor austriece pentru că vrem ca statul român să fie unul puternic, vrem ca să funcționeze Consiliul Concurenței, ANAF, Garda de Mediu, Romsilva. Și cum controlează aceste instituții antreprenorii români, vrem ca acestea să îi controleze și pe antreprenorii austrieci”, a spus președintele AUR.

Simion îl vede pe Klaus Iohannis vinovatul principal

Întrebat cine le permite companiilor austriece să fure pădurile României George Simion a răspuns:” De la vârful statului, de la Klaus Iohanns care este prieten cu domul Schweighofer, cu domnul Egger. O rudă a acționarului majoritar de la Kronos Pan l-a premiat în 2020  pe Klaus Iohannis. Atâta timp cât este ordin de sus, sigur că una din Direcțiile Silvice care taie cel mai mult, Direcția din Suceava operează după cum ne-au explicat activiștii de mediu în felul următor: lasă să sosească la fabrica Egger cu același aviz de marfă transportul de trei ori și pentru acel lemn nu se plătește impozit. Ei fură cu legea în mână pentru că avem legiuitori slabi, pentru că nu insistă nimeni să fie trase la răspundere aceste companii.”

Ministerul Mediului anunţă un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri

Avem un nou instrument împotriva tăierilor ilegale de păduri, a anunţat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

”Contravenţiile silvice vor fi înregistrate într-o platformă informatică şi vor putea fi urmărite în timp real de către toate organele de poliţie şi control. Creăm, în acelaşi timp, bazele implementării unui cazier silvic, inclusiv posibilitatea implementării unui sistem similar cu punctele de amendă din Codul Rutier.

Împreună cu reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Poliţiei Române, Jandarmeriei şi Gărzii Forestiere am discutat despre instrucţiunile de utilizare, rolul fiecărui organ de control şi procedurile prin care datele despre contravenţiile silvice vor trebui înregistrate în noua platformă, pentru ca aceasta să poată fi operaţionalizată cât mai curând”, a mai transmis ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, toate procesele verbale de constatare a contravenţiilor silvice, procesele verbale de confiscare şi alte documente rezultate în urma controalelor vor fi introduse în această evidenţă unică, accesibilă de către fiecare structură de control, fie că este vorba de Ministerul Mediului, gărzile forestiere, poliţie, jandarmerie sau personalul silvic cu rol de control din cadrul ocoalelor silvice.

Silvicultorii contestă un proiect de lege aprobat luna trecută de Guvern, privind reorganizarea regiilor autonome, inclusiv reorganizarea Romsilva

Silviu Geană, președintele Sindicatelor din Silvicultură Silva este de părere că din cauza acestui proiect, cele peste 3 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului riscă să fie înstrăinate.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege inițiat și susținut de Guvernul României, adoptat în data de 19 decembrie pe repede înainte, fără a se respecta măcar pașii minimi procedurali pentru o consultare publică.

Se forțează, practic, reorganizarea tuturor regiilor autonome prin separarea activităților de serviciu public de activităților comerciale iar activitățile comerciale urmează a fi organizate în societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată.

Temerea noastră este că aceste societăți vor fi la un moment dat listate la bursă și vândute. Vor fi puse astfel în pericol cele 3,9 milioane de hectare pădure publică aparținând statului român.”