Actual

Ministrul Mediului: urmează vremuri grele! Apele Române nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea piscinelor

Ministrul Mediului: urmează vremuri grele! Apele Române nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea piscinelor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna atrage un semnal de alarmă şi anunţă că urmează vremuri grele, cu deficit de precipitații și temperaturi peste medie. De asemenea, Administraţia Naţională Apele Române anunţă că zeci de localităţi sunt afectate de secetă, că în această perioadă, în unele zone se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” şi cer oamenilor „să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii”. „Nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor  şi umplerea unor bazine/piscine”.

Ministrul Mediului: urmează vremuri grele! Apele Române nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea piscinelor

Un exemplu, este operatorul care asigură apa potabilă în Ilfov care a anunțat întreruperi în mai multe localități, până stocurile sunt refăcute. Problema este întâlnită și în alte județe din țară. Se pare că autoritățile avertizează asupra problemelor în toate rețelele de apă, pe tot parcursul verii.

Balotești, Periș și Cernica sunt primele localități în care se va aplica această măsură. Compania spune că va recurge la acest gest din cauza temperaturilor ridicate care s-au resimțit în această perioadă iar pe fondul caniculei oamenii au folosit mai multă apă, nu numai pentru consum propriu ci și pentru cultura plantelor care este grav afectată de secetă.

Ministrul Mediului a avertizat că urmează vremuri grele, cu deficit de precipitații și temperaturi peste medie.

”Suntem într-o perioadă destul de complicată pentru că, pentru următoarele săptămâni, se anunță deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturilor aerului. În această perioadă, debitul la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, în intervalul de 29-30 iunie, a fost în scădere și la Dunăre. Suntem la 2800 de metri cubi pe secundă față de o medie anuală de 6400 de metri cubi. Aceste cifre arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România ci și în celelalte bazine hidrografice”, a declarat ministrul Mediului.

Barna a anunţat că astăzi, în România, sunt deja opt localități unde s-a implementat restricționarea cantităților de apă folosite. În acele localități, din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție în ceea ce privește consumul de apă.

„În această perioadă, de obicei, se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente.

Suntem martori ai unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de 30, 40, 50 de litri pe secundă în câteva ore, în același timp avem zone unde seceta este cumplită.

Vine o perioadă destul de grea, așa arată și prognozele meteorologice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Antena 3.

”Pericolul de deșertificare crește zi de zi, an de an și așa cum vedem și în zilele noastre aceste fenomene extreme vor afecta România, vor afecta Europa, vor afecta întreaga Planetă”, a mai spus ministrul.

Debitul lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie

La rândul lor, oficialii de la Apele Române au anunţat că debitul lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie.

„Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată într-un comunicat publicat marţi de ANAR.