Comisia Europeană a dat undă verde unei scheme de ajutor oferită de România pentru a promova împădurirea în țară. Suma alocată pentru această schemă este de 32 de milioane de euro și va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această inițiativă face parte din eforturile țării noastre de a contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice prin sporirea suprafețelor împădurite.
Ce obiective are UDMR?
„Astăzi am semnat primul contract de împădurire finanţat din PNRR: la Scorniceşti, în judeţul Olt, împădurim aproape 83 de hectare de teren agricol. Asta înseamnă că vom elimina peste 10.000 de tone de CO2 din atmosferă în decurs de 20 de ani şi în acelaşi timp proprietarii vor beneficia anual de o subvenţie de 456 de euro pe hectar de la MMAP în aceşti ani”, a scris, joi, pe Facebook, Tanczos Barna.
În cadrul aceleiași postări, Barna a anunțat și obiectivele de guvernare ale UDMR, formațiunea politică din care face parte.
„Să protejăm pădurile, să gestionăm durabil acest sector, respectiv să acordăm finanţare pentru proprietari. În acest fel nu numai că extindem suprafeţele împădurite, dar luăm măsuri şi împotriva schimbărilor climatice”, a mai scris el.
Se dau 456 euro/hectar
În cadrul Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a demarat o acţiune de promovare la nivel naţional în această primăvară. Potenţialii beneficiari sunt informaţi şi li se oferă detalii cu privire la noua linie de finanţare pentru împăduriri, conform anunţului făcut de ministrul Barna Tánczos. Secretarii de stat din MMAP organizează o serie de întâlniri de lucru în fiecare dintre judeţele României pentru a ajuta la realizarea acestei campanii.
Potrivit ministrului Mediului, peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic pentru a fi împădurite, iar instituţia pe care o conduce oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă. În plus, o subvenţie anuală de 456 euro/hectar pe o perioadă de 20 de ani este oferită pentru a încuraja proprietarii să ia parte la programul de împădurire. Această iniţiativă are ca scop promovarea împăduririi, protejarea mediului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor.
„Până în 2026 plantăm 57 de mii de hectare de pădure nouă din fondul de redresare şi rezilienţă. Devino şi tu proprietar de pădure, aplică pentru finanţare pe pagina”, a completat Barna.
Prin PNRR se vor investi 730 milioane de euro în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în zonele urbane și vulnerabile la schimbările climatice. Măsura de investiții vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și vegetație forestieră, dar și lucrări de îngrijire a plantațiilor existente și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în jurul localităților și între câmpurile agricole. În plus, vor fi create păduri urbane și mini-păduri pentru a proteja zonele urbane și pentru a oferi beneficii ecologice și de sănătate populației. Aceste măsuri sunt esențiale în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru îmbunătățirea calității vieții și a mediului înconjurător.