Tehnologia digitală ne transformă viața. Scopul strategiei digitale a UE este ca această transformare să fie în avantajul cetățenilor și întreprinderilor.
Comisia Europeană este hotărâtă să transforme această perioadă în „deceniul digital” al Europei. Uniunea dorește să își consolideze suveranitatea digitală cu un accent clar pe date, tehnologie și infrastructură.
Datele și inteligența artificială (IA) pot contribui la soluționarea multora dintre problemele societății noastre, de la sănătate la agricultură și de la securitate la industria producătoare.
Nu se poate contesta avantajele tehnologiei digitale care se dezvoltă aproape, pe z ice trece.
Totuși, există voci, care se opun acestei implicări tot mai mari a tehnologiei digitale în viața noastră, a oamenilor.
Ministrul Justiției din Ungaria declară RĂZBOI giganților IT
Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a tras un semnal de alarmă, criticând foarte dur pe giganţii mondiali ai tehnologiei informaţiei.
Într-o postare pe Facebook, Judit Varga afirmă că „noi cu toţii putem fi opriţi printr-o simplă apăsare de buton”. În mesajul său, oficialul ungar face referire la situația tulburătoare din SUA, unde președintele Donald Trump s-a folosit de tehnologia actuală pentru a instiga pe susținătorii săi.
„Până în prezent, companiile tehnologice globale au restricţionat doar libertatea de opinie şi de exprimare, însă războiul ideologic pe care îl putem urmări în SUA demonstrează că, prin simpla apăsare a unui buton, oamenii pot fi scoşi din spaţiul online, din spaţiul în care îşi trăiesc viaţa de zi cu zi, unde îşi gestionează munca şi afacerile, unde îşi stochează amintirile şi unde ţin legătura cu prietenii şi cunoştinţele, cu toţi cei dragi”, afirmă Judit Varga.
Ministrul ungar menţionează că „poate fi surprinzător faptul că (cancelarul german Angela Merkel), (liderul PPE Manfred) Weber şi alţi lideri europeni au ridicat vocea împotriva unei măsuri luate de companii tehnologice care promovează o ideologie liberală globalistă”.
„Dar probabil şi-au dat seama că acest lucru li s-ar putea întâmpla şi lor, că ar putea fi deconectaţi şi ei dacă nu s-ar comporta în modul aşteptat”, adaugă ea.
„Merită să ne gândim, în timp ce continuăm lucrul la un cadru pentru securitatea legală şi transparenţa online, dacă este o idee bună ca toată viaţa noastră să se bazeze pe social media”, punctează ministrul ungar.
„Să le spunem copiilor noştri, prietenilor şi celor dragi că ar trebui să ne trăim viaţa reală şi chiar să o reconstruim, în locul unei vieţi virtuale. Şi asta pentru că în viaţa noastră reală vom putea lua, întotdeauna, propriile decizii”, conchide Judith Varga.