Actual

Ministrul Justiţiei: Codul penal şi Strategia Naţională Anticorupţie pentru 2021 – 2025 în dezbatere publică. Ce urmează

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a anunţat lansarea în dezbatere publică a modificărilor aduse Codului penal, există un acord în coaliţie pentru acest demers, precum şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2021 – 2025.

„Paşi concreţi pentru a repara legile, pentru combaterea corupţiei şi pentru un sistem de justiţie eficient. Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal, existând un acord în coaliţie pentru acest demers. Vor fi 30 de zile pentru observaţii şi propuneri din partea oricui este interesat, iar Ministerul Justiţiei le va analiza şi le va prelua pe cele care aduc soluţii îmbunătăţite. Lansăm, de asemenea, în dezbatere publică Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021 – 2025″, a scris Stelian Ion, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a precizat că a prezentat coaliţiei de guvernământ proiectul de transpunere a Directivei privind avertizorii de integritate.

„Insistăm pe măsurile de protecţie a celor care semnalează fapte de corupţie sau comportamente neetice în instituţiile de stat, dar şi în mediul privat. Voi discuta şi cu reprezentanţii administraţiei locale despre rolul crucial pe care îl au avertizorii de integritate pentru protejarea interesului public în primării”, afirmă ministrul Justiţiei.

Blocaj în coaliţia de guvernare privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat marţi că pe tema proiectului privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu a fost depăşit blocajul din coaliţia de guvernare, menţionând că sunt „două-trei propuneri de compromis” care trebuie analizate în perioada următoare.

„La subiectul SIIJ continuăm discuţiile. Astăzi nu am depăşit blocajul, au fost două-trei propuneri de compromis, trebuie puse pe hârtie, trebuie analizate, vom reveni în săptămânile care urmează. Sunt legate aceste soluţii de compromis, pe de o parte, de o propunere mai veche pe care eu am mai anunţat-o. Dacă trece amendamentul nostru, atunci o perioadă rezonabilă păstrăm acest sistem, deci anchetarea magistraţilor la procuratura generală – singura instituţie constituţională dacă vorbim despre sistemul de procuratură şi, după un timp rezonabil, dacă nu funcţionează se poate nuanţa prin legile de funcţionare a justiţiei şi celelalte legi care vor fi în dezbatere în perioada următoare. Asta a fost prima soluţie propusă”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR ar fi dorit o sesiune extraordinară a Senatului în această săptămână pe tema SIIJ.

„În detalii nu am intrat, doar există câteva soluţii de compromis. Sigur, noi am fi dorit să avem săptămâna aceasta o sesiune extraordinară la Senat şi pe subiectul SIIJ, să închidem odată acest subiect, pentru că în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ nu există dispute între noi”, a subliniat vicepremierul.