Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că nu obişnuieşte să comenteze dosare în curs şi în niciun caz nu poate face o gafă de a oferi vreuneia sau alteia din părţi vreun argument pe baza declaraţiei ministrului Justiţiei. Aşteptăm decizia CCR. Vom vedea ce scrie în motivare, a spus Predoiu în contextul în care Curtea Constituţională a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale.
Ministrul Justiţiei aşteaptă să vadă ce scrie în motivarea Curţii Constituţionale. „Mă abţin să comentez dosare”
„Acest articol a mai fost în examenul CCR în 2018. A fost pronunţată atunci o decizie de neconstituţionalitate cu o anumită critică. Timp de patru ani, nici Parlamentul nu a reuşit să corijeze această lege. Noi avem la minister un proiect de lege care urmează să fie promovat, în perioada imediat următoare. Este în consultare cu Comisia Europeană şi ne vom adresa şi acestui articol. (…) Nu pot face, în acest moment, speculaţii până nu vedem motivaţia CCR”, a precizat Cătălin Predoiu.
Predoiu aminteşte faptul că nu obişnuieşte să comenteze dosare, dar ca iniţiator, ministerul va adapta, dacă este necesar, proiectul în curs.
„Cunoaşteţi politica mea de a nu comenta dosare în curs şi în niciun caz nu pot să fac o gafă de a oferi vreuneia sau alteia din părţi vreun argument pe baza declaraţiei ministrului Justiţiei. Aşteptăm decizia CCR. Vom vedea ce scrie în motivare. Din punct de vedere al ministerului, care este iniţiatorul iniţiativei legislative, vom adapta, dacă este necesar, proiectul în curs şi fiecare să îşi facă atribuţiile. Proiectul este gata încă din anul 2020. (…) Consultarea cu Comisia Europeană se va finaliza în perioada următoare, vorbim de zile aici, şi o să-i dăm drumul către Parlament”, a mai declarat ministrul.
Mai mult, a spus Predoiu subiectul va fi lămurit până la finalul anului.
„Oricum avem termen în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru adoptarea proiectului 31 decembrie 2022. Avem timpul necesar să îl aplicăm”, a explicat Cătălin Predoiu, după ce a participat la reuniunea Ligii Aleşilor Locali ai PNL, care se desfăşoară la Poiana Braşov.
El a precizat că în proiectul MJ la articolul 155 al Codului penal există un text de remediu, care stipulează că „întreruperea se face la comunicarea oricărui act de procedură suspectului sau inculpatului”.
După ce CCR a stabilit, joi, că articolul care prevede întreruperea termenului de prescripție este neconstituțional pentru că Legiuitorul nu a pus în aplicare o altă decizie a CCR din anul 2018, primul beneficiar efectiv care invocă această decizie ar fi Lucian Duță, transmit pentru STIRIPESURSE, surse judiciare.
De asemenea, neconstituţionalitatea articolului ar putea avea impact şi în cazurile Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu.