Actual

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu şi-a publicat rezultatul analizei propriei teze de doctorat. Care sunt concluziile

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu şi-a publicat rezultatul analizei propriei teze de doctorat. Care sunt concluziile

În urmă cu un an, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat, după care să o trimită mai departe la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care se ocupă de analiza plagiatelor. Acum, ministrul Educaţiei a decis să facă public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, primit în urmă cu aproape un an, ca urmare a solicitării verbale pe care a primit-o joi, în timpul unei conferinţe de presă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu şi-a publicat rezultatul analizei propriei teze de doctorat. Care sunt concluziile

Ministrul Educaţiei  a publicat duminică, pe Facebook, rezultatul analizei propriei teze de doctorat. Sorin Cimpeanu spune ca a luat aceasta decizie in urma solicitării verbale,pe care a primit-o saptamana trecuta în timpul unei conferințe de presa, „când mi s-a cerut pentru prima oară în mod direct sa fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susținută în anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an”.

Cimpeanu spune ca in anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am inițiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esențială  în prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurător al unor activități antropice și identificarea unor soluții care sa corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane.

În urma unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin), a reieșit că: „teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetarii și, în același timp, lucrarea are valoare științifică și practică, fiind de actualitate și în prezent, constituind o lucrare de referință în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătățiri funciare și, nu în ultimul rând, al protecției factorilor de mediu….”

De asemenea, din raport reiese ca “nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma și conținutul tezei de doctorat”.

“Coeficientul de similititudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document și conține grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% față de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similititudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%….”!

Concluzia comisiei este că „teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.

Cătălin Drulă îl acuză pe Cîmpeanu că de un an de zile amână prezentarea rezultatelor

Cel care ceruse, în prealabil, un verdict, a fost chiar preşedintele USR Cătălin Drulă, după un an de zile de când teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu este analizată pentru plagiat.

„S-a împlinit un an de când ministrul Sorin Cîmpeanu, vrând să se prezinte drept un exemplu personal şi să răspundă acuzaţiilor că îşi ţine teza de doctorat la secret, a cerut Universităţii de Ştiinţe Agronomice să-i analizeze teza, după care să o trimită la CNATDCU, consiliul cu rol central în analiza plagiatelor. Nu se ştie dacă, în anul scurs, i-a verificat cineva teza ministrului educaţiei, pentru că atât Universitatea, pe care Sorin Cîmpeanu a condus-o ani buni în calitate de rector, cât şi Ministerul Educaţiei refuză să ofere informaţii”, a afirmat Cătălin Drulă într-o postare pe Facebook.

Ministrul Educației a condamnat  întotdeauna plagiatul și cere măsuri dure

În urmă cu doar câteva zile, Sorin Cîmpeanu a afirmat că persoanele care decid să renunţe la titlul de doctor ar putea fi obligate să returneze toate sumele pe care statul le-a investit pentru obţinerea acestui titlu, iar universităţile în cauză să facă o analiză a lucrării, din perspectiva conţinutului ştiinţific.

„În cazul în care o persoană decide să solicite renunţarea unilaterală la titlul de doctor, acea persoană va fi obligată prin lege să returneze toate sumele pe care statul român le-a investit pentru ca acea persoană să obţină titlul de doctor. Este, zic eu, o consecinţă firească şi de bun-simţ. Ea sigur că nu rezolvă întreaga problemă, dar responsabilizează. Dacă vrei să faci acest lucru, să ştii că va trebui să întorci universităţii care te-a finanţat de la bugetul de stat tot ceea ce statul român, prin universitate, a investit în pregătirea ta doctorală la care tu vrei să renunţi’, a menţionat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că universitatea care propune acordarea titlului de doctor trebuie să facă o analiză a lucrării, inclusiv din perspectiva conţinutului ştiinţific