Ministrul educației, Ligia Deca a anunțat astăzi, 29 iunie, rezultatele anchetei privind fraudarea examenului de Bacalaureat. La scurt timp după ce candidații și-au primit subiectele pentru proba de limba și literatura română, susținutp ieri, pe canalul de comunicare Facebook au fost publicate cerințele.
În acest sens, Ligia Deca a declanșat o anchetă pentru a se stabili cum de a fost posibil acest lucru.
Declarațiile ministrului de Educație Ligia Deca
„ Urmare a informaţiilor pe care le-am văzut cu toţii în spaţiul public, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, în primul rând, a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantei de subiecte dintre cele propuse şi de distribuire către centrele de examen.
Ca idee, spaţiul de lucru în care se desfăşoară acest proces este unul securizat. Toţi cei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate. Nimeni, şi am verificat pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Din punctul de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru, nu este posibil”, a declarat recent Ligia Deca.
Oficialul a precizat astăzi, 29 iunie, că fotografiile au fost făcute cu ajutorul camerelor microscopice, iar pentru evitarea unor situații similare „avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații”. Totodată, ministrul Educației a subliniat faptul că centrele unde au fost fotografiate subiectele au fost identificate.
„ În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează.
Din păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale. Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a adăugat ministrul. Aceasta din urmă a punctat faptul că subiectele au fost publicate în spațiul virtual în timpul și nu înaintea examenului, prin urmarea integritatea acestuia nu a avut de suferit.
„Integritatea examenului de Bacalaureat nu a fost afectată”
„În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice.
Deci nu a fost afectată integritatea Evaluării Naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, a explicat Ligia Deca.
Totodată, oficialul de la Educație a dat asigurări că echipa pe care o conduce a inițiat, la nivelul instituțiilor de stat procedurile pentru a identifica o soluție viabilă pentru eliminarea situațiilor de acest fel.
„Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenție”, a mai declarat ministrul Educației, citat de Antena 3 CNN.