Economic

Ministrul Economiei: Cum se fură din companiile de stat?

Ministrul Economiei: Cum se fură din companiile de stat?

Ministrul Economiei a trimis o echipă de control la Iprochim SA. Au fost vizate o serie de neconformităţi legate în principal de încheierea şi derularea unor contracte închiriere a unor spaţii (teren şi construcţie) aflate în proprietatea societăţii.

„Astăzi, am primit raportul. Pe scurt, compania a încheiat un contract păgubos prin care a închiriat 383 mp de teren, pentru 0.1 euro/mp pe lună şi 3.000 de mp pentru 0,6 euro/mp pe lună. Asta în condiţiile în care se află într-o zonă centrală a Bucureştiului. Lucrul cel mai şocant este că acest contract datează deja de 10 ani de zile. Din 2011, când valoarea estimată a chiriilor din zonă era între 4 şi 8,5 euro/mp. Contractul este atât de păgubos, încât prevede şi o clauză de reînnoire a închirierii pe încă 10 ani la aceeaşi chirie, dacă se întrunesc anumite condiţii. Evident, chiriaşul cere prelungirea pentru încă 10 ani. Am formulat deja o sesizare penală pentru a opri acest jaf din banii contribuabililor. Un jaf făcut acum 10 ani de zile de cei care ar trebui să vegheze la buna administrare a activelor statului – oamenii de decizie ai statului român”, a postat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Sesizări penale în urma controlului

Potrivit unui comunicat , rezultatele controlului făcut de Corpul de control al Ministerului Economiei la SC Iprochim a semnalat că aceste contracte, semnate în luna iunie 2011, de către factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioadă de 10 ani, au angajat societatea într-o relaţie contractuală defavorizată sub mai multe aspecte, în special cu privire la preţul la care au fost închiriate bunurile societăţii, locaţiile fiind situate pe Calea Plevnei.

Conform comunicatului, părţile au estimat că la data semnării contractului suprafaţa utilă a spaţiului închiriat era de 3.000 de metri pătraţi suprafaţă utilă. Suprafaţa exactă, urma să fie determinată printr-o expertiză.

La încheierea contractelor respective, conducerea nu a urmărit introducerea unor clauze, care să apere interesul legitim al societăţii. Institutul îşi desfăşoară activitatea ca societate pe acţiuni, astfel că ar fi trebuit să se orienteze spre maximizarea profitului, în scopul eficientizării activităţii şi a creşterii valorii activelor deţinute.

Societatea comercială care a obţinut spaţiile respective s-a obligat la efectuarea unei investiţii în cuantum de 756.000 de euro în termen de 5 ani, constând în lucrări de amenajare, decopertări, demolări, refacerea instalaţiilor etc.

„Cu toate acestea, la finalizarea lucrărilor respective s-a constatat de către Corpul de control lipsa diligenţelor depuse de SC Iprochim SA, prin nedesemnarea unor persoane, care să constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrărilor de amenajare/renovare efectuate de locatar”, susţin reprezentanţii Ministerului Economiei.

Conform sursei citate, SC Iprochim SA şi-a asumat un raport de expertiză încheiat de un expert cooptat la solicitarea şi pe cheltuiala locatarului investitor, şi implicit consecinţele juridice generate de aici.

„Aspectele constatate cu privire la încheierea/conţinutul/derularea acestor contracte fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedură penală. În acest context, constatările ce vizează aspectele de natură penală nu pot face obiectul informării de presă, întrucât faza de urmărire penală este o fază nepublică a procesului penal în conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală.”, se arată în comunicat.