DNA cere Parlamentului ridicarea imunității deputatului Adrian Chesnoiu, ministru PSD al Agriculturii. Procurorii îl acuză pe ministru de 5 infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.
La câteva ore de la anunțul DNA, ministrul a anunțat pe Facebook că renunță la imunitate și că va demisiona, iar din PSD se autosuspendă. De mâine, în acest caz, el va fi la dispoziția procurorilor.
Dosarul a fost început la DNA Timișoara, iar când s-a ajuns cu ancheta la un director din Ministerul Agriculturii, dosarul a fost preluat de DNA Central.
Ministrul Chesnoiu, acuzat că a trucat concursuri pentru niște favoriți, la fel ca și ofițerii din MAI, condamnați azi
Potrivit procurorilor, „există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă” că în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, transmite DNA.
Reacţiile liderilor politici nu au întârziat să apară
Liderul interimar USR, Cătălin Drulă, a spus că partidul va vota în Camera Deputaților pentru ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD).
„A mânărit subiecte de concurs și candidatul a și picat. Nicolae Ciucă trebuie să bată din calcâie și să-l demită instantaneu. USR va vota pentru ridicarea imunității ministrului corupt!”, a scris Drulă pe Twitter.
Colegii de partid şi-au exprimat şi ei o opiniei, prin vocea purtătorului de cuvânt, Ştefan Radu Oprea.
„Bănuiesc că da, o să votăm pentru ridicarea imunității. Nu cred că există un dubiu în zona asta. Acum recunosc: sunt subiectiv. Îl cunosc și îmi e foarte greu să cred că ar fi făcut așa ceva. Am foarte mari dubii personale din relația pe care am avut-o cu domnul ministru. Ceea ce a făcut până acum pentru agricultura României sunt lucruri bune. Nu o spunem noi, ci fermierii”, a spus Ștefan Radu Oprea, la Digi24.
Liberalii susţin că ei mereu au votat la vedere pentru ridicarea imunității. Deputatul PNL Sorin Moldovan a declarat joi, la Antena 3, după ce DNA a cerut Parlamentului să încuviințeze urmărirea penală a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD).
„Pozitia PNL a fost mereu aceeasi, toata țara o stie, noi am votat mereu la vedere pentru ridicarea imunitatii, indiferent despre cine a fost vorba. Dl ministru trebuie sa mearga in justitie sa-si dovedeasca nevinovatia”, a declarat deputatul PNL.
Judecătorii de la Curtea Militară de Apel București au decis că doi comandori de la Inspectoratul de Aviație al Ministerului de Interne să fie condamnați la închisoare, unul cu executare și altul cu suspendare, în timp ce al treilea să fie achitat
Cei trei militari au fost trimiși în judecată de către procurorii de la DNA, fiind acuzați că au trucat un concurs de promovare în cadrul instituției. În rechizitoriul întocmit de către procurorii militari din cadrul DNA se arată că în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.
Este vorba despre comandorii Cătălin Ungureanu, fost adjunct al Inspectoratului de Aviație al Ministerului de Interne, Nicolae Lupescu – fostul comandant al Detașamentului Aeromedical și pilotul comandor Radu Tudor.
Judecătorii militari de la Curtea Militară de Apel au dispus ca sentința de trei ani de închisoare aplicată comandorului Nicolae Lupescu, de către Tribunalul Militar București să fie suspendată, după ce la procesul de fond, ofițerul a fost condamnat cu executare.
De asemenea, comandorul Ungureanu va executa în regim de detenție sentința de trei ani și șase luni, în timp ce pilotul comandor Radu Tudor a fost achitat.