Social

Ministrul Budăi nu știe încă pentru ce alimente de bază se vor da vouchere de la 1 iunie

Ministrul Budăi nu știe încă pentru ce alimente de bază se vor da vouchere de la 1 iunie

Prevăzută inițial pentru data de 1 mai, acordarea voucherelor pentru persoanele cu venituri modeste și elevi ar urma să înceapă cu data de 1 iunie. Voucherele vor putea fi folosite pentru achiziționarea alimentelor de bază, rechizite și haine.

Ministrul a precizat că traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă

Chiar dacă nu au ajuns la un consens în coaliție cu privire la întreg proiectul, se pare că alimentele de bază care vor putea fi achiziționate prin intermediul voucherelor sunt: pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă. Lista este însă în discuție și ar mai putea fi adăugate și alte alimente considerate absolut necesare pentru populație.

Voucherele pentru copii vor fi acordate prin intermediul școlilor, iar cele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română. La capitolul pensionari, 2.340.825 de pensionari cu pensii sub 1.500 lei pe lună vor beneficia de vouchere, având pensii.

„Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârșit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai”, a declarat Marius Budăi.

Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor. Vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane cu dizabilități, din care 76.363 copii și 788.170 adulți.

Potrivit planurilor Guvernului, se vor acorda următoarele tipuri de vouchere:

Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:

  • Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună
  • Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună
  • Persoanele cu venit minim garantat
  • Persoanele cu dizabilități

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine:

„Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.