Actual Economic

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat primele trei acțiuni care să împiedice dezastrul și să ajute țăranii

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat primele trei acțiuni care să împiedice dezastrul și să ajute țăranii

Petre Daea este privit cu mare încredere de fermierii români. Drept pentru care la nicio lună de la numirea sa în fruntea agriculturii româneşti, Petre Daea şi-a anunţat  primele trei priorităţi pentru a da o gură de aer agricultorilor. Refacerea sistemului de irigații, reglementarea Casei de Comerț Unirea și acordarea subvenției pentru motorină fermierilor se numără printre prioritățile sale.

Cultura de porumb, compromisă aproape total. Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „fiecare zi, fiecare oră contează!”

Până în anul 2027, ministrul Petre Daea și-a propus ca suprafața agricolă irigată din România să crească la 2,6 milioane de hectare. În prezent, suprafața irigată este de 1,9 milioane de hectare.

„Proiectul cu privire la sistemul de irigații se află pe circuitul de avizare. Este obligatoriu acest act normalitiv, Parlamentul României a aprobat un program al sistemului de irigații, de la 1,9 milioane de hectare, la 2,6 milioane de hectare. Actul normativ stabilește concret pașii de realizat, astfel încât în 2027 să ajungem până la această suprafață”, a declarat Petre Daea pentru RomâniaTV.net.

Pentru prima dată, spune ministrul, actul normativ introduce un program de reabilitare – sistemul de desecare și drenaj. Sunt suprafețe în România care necesită sa fie ținute în echilibru pentru a putea crește plante în zolele respective. Aceste lucrări sunt absolut necesare.

Alt act care există în circuit, un proiect care se află în proces de avizare între ministere este cel de reglementare a activității Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, în așa fel încât să putem realiza un lanț comercial în țară, care să răspundă la nevoile fermierilor și la dorințele consumatorilor.

Un alt proiect se referă la acordarea subvenției la motorină, pentru fermieri. Deja se distribuie sumele cuvenite pentru fiecare.

În plus, avem în vedere întărirea colaborării cu Academia de Științe Agricole, MADR și fermierii, astfel încât să stabilim soluțiile cele mai bune de urmat din punct de vedere tehnologic, pe care să le punem la dispoziția fermierilor.

Avem acte normative în faza de elaborare. La timpul potrivit, voi anunța. În fiecare zi elaborăm acte normative. Trebuie rezolvate problemele curente și să ne punem la adăpost, prin executarea lucrărilor de irigații, absolut necesare (…) Fiecare zi, fiecare oră contează!”, a declarat Petre Daea.

Cultura de porumb este compromisă total, iar cea de grâu şi floarea soarelui va fi mult mai mică

Estimările Uniunii Europene erau, la începutul lunii, că România va înregistra o producție de grâu cu 20% mai mică decât media ultimilor cinci ani, cea mai mare scădere din întreaga Uniune Europeană, unde valorile se situau la 4%. Pentru culturile de primăvară – porumb și floarea soarelui producția va scădea și aici cu aproximativ 30%, iar porumbul este compromis aproape de tot.

Zilele trecute, fermierii români au cerut Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să declare stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Ei susțin că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate până la 80%. Sunt multe localități în care apa a fost raționalizată.