Social

Ministerul Muncii reajustează pensiile speciale. Ce categorii socio-profesionale sunt vizate de reduceri

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
Sursa foto: Kanal D

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a anunțat luni seară că o serie de pensii vor fi recalculate, urmând să fie aplicate diminuări acolo unde cuantumul depășește venitul din periaoda activă. Măsura reducerii survine ca urmare a adoptării reformei pensiilor speciale, măsură recomandată de Comisia Europeană și Banca Mondială.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că, în perioada imediat următoare, urmează să fie recalculate pensiile al căror cuantum depășește venitul încasat în perioada în care pensionarul se afla în activitate. Ca urmare a aplicări acestor măsuri, mai mulți beneficiari de pensii speciale din România vor primi pensii mai mici.

„Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat Marius-Constantin Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că astfel de pensii se înregistrează mai ales în rândul pensionarilor care provin din rândul magistraților. Conform informațiilor inițiale, pensiile vor fi recalculate având ca bază de calcul 80% din venitul brut al pensionarului, cu condiţia ca, în urma calculelor, cuantumul rezultat să nu fie mai mare decât venitul net de care pensionarul beneficia atunci când era activ.

Potrivit deputatului PSD, proiectul de recalculare a pensiilor nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară, conform Antena3 CNN.

Ce recomandă experții Băncii Mondiale

Anunțul ministrului Muncii survine la scurt timp după ce Banca Mondială (BM) a remis oficialilor români un Raport de analiză și evaluare a impactului şi de recomandări pentru reforma pensiilor speciale.

Recomandările experților BM au inclus propunerea de introducere a unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget şi nu din contribuţii, cu efect special asupra pensiilor magistraţilor. O a doua măsură recomandată pentru această categorie socio-profesioanală a fost cea de modificare a regulilor de indexare pentru pensiile magistraţilor.

„Acesta poate fi etalonat în funcţie de cuantumul suplimentului din buget sau poate fi declanşat atunci când ponderea suplimentului depăşeşte anumiţi parametri (de exemplu, atunci când suplimentarea depăşeşte cota finanţată din contribuţii şi astfel beneficiul este definit mai mult în funcţie de completare decât de contribuţii). Beneficiile magistraţilor, de exemplu, a căror formulă este protejată de sentinţa Curţii Constituţionale a României, primesc marea majoritate (peste 90%) din beneficiul lor de la buget, şi nu din contribuţii. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu”, se arată în sinteza raportului prezentat de Ministerul Muncii.

Marius-Constantin Budăi, criticat pentru proiectul pensiilor speciale

La mijlocul lunii februarie, ministrul Muncii a fost criticat de membrii PNL pentru faptul că proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament nu respectă condițiile solicitate de Comisia Europeană și asumate de România prin PNRR. „Să fim cinstiți. La cum arată proiectul de lege al pensiilor de serviciu, cred că trebuie să ne luăm adio de la acești bani. Fără tranșa 2 nu ai cum să vorbești de tranșa 3. (…) Cine face asta, condamnă la decenii de sărăcie milioane de români și pentru asta trebuie să plătească”, a scris fostul prim-ministru Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Și colegii de partid social-democrați l-au criticat pe Marius-Constantin Budăi pentru că nu a găsit soluția potrivită pentru a reduce pentru pensiile magistraților.