Actual

Ministerul Muncii îl contrazice pe fostul premier Florin Cîţu în privinţa contractelor part-time. Cifra corectă e alta

Ministerul Muncii îl contrazice pe fostul premier Florin Cîţu în privinţa contractelor part-time. Cifra corectă e alta

Florin Cîţu s-a luat la trântă cu Marcel Boloş. Tema fiind contractele de muncă part-time. Fostul premier are cifre total diferite şaţă de Ministrul Mediului, dar cu toate acestea, acesta susţine că aşa cum a avertizat, peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Liberalul consideră că, având în vedere datele, Guvernul trebuie să elimine urgent această taxă.

Cifra corectă! Ministerul Muncii îl contrazice pe fostul premier Florin Cîţu în privinţa contractelor part-time

Ministerul Muncii a reacţionat după ce fostul premier Florin Cîţu a acuzat că 100.000 de persoane au rămas fără loc de muncă după supraimpozitarea contractelor part-time. Oficialii instituţiei au transmis că, dacă la 31 iulie, erau în evidenţe peste 5,9 milioane de contracte full-time, în cursul zilei de joi numărul acestora ajunsese la peste 5,6 milioane.

”Odată cu anunţul făcut în spaţiul public, conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate şi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepţiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor se observă faptul că există o creştere a numărului de contracte full-time”, a transmis, joi, Ministerul Muncii.

Sursa citată precizează că,dacă pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care au normă întreagă, în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time.

”Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parţial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă. Şi în luna iulie, adică după anunţul public, se observă o migrare a contractelor de muncă cu normă parţială către normă întreagă”, a mai transmis ministerul.

Potrivit instituţiei, ”măsura a fost luată dat fiind faptul că s-a observat că numărul de contracte de muncă ce au normă parţială a urcat foarte mult şi s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numărul total de contracte de muncă din România”.

”O astfel de măsură a mai fost luată de Guvernul României acum câţiva ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adică măsura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de muncă ce aveau normă parţială în contracte de muncă care aveau normă întreagă”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Instituţia prezintă rapoarte realizate în baza înregistrărilor din sistemul informatic REGES al Inspecţiei Muncii privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, având ca date de referinţă sfârşitul fiecărei luni din anul 2022 şi datele de 01.08.2022, 02.08.2022, 03.08.2022, 04.08.2022 conform transmiterii datelor de registru efectuate de către angajatori.

”Menţionăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie, etc”, au mai transmis oficialii Ministerului Muncii.

Fostul premier Florin Cîţu a declarat, joi, că, aşa cum a avertizat, peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Liberalul consideră că, având în vedere datele, Guvernul trebuie să elimine urgent această taxă.

Cifra vehiculată de fostul premier, Florin Cîţu este împărtășită şi de USR.

„Peste 100.000 de contracte de muncă part-time au fost desființate, scrie președintele USR Cătălin Drulă care spune că de vină este guvernul pentru decizia de a crește taxarea contractelor part-time începând cu data de 1 august. „USR susține oficial munca la negru”, acuză PSD, într-un comunicat de presă.