Sistemul educațional din țara noastră trebuie pus la punct, pentru a se ridica la standardele altor țări europene. Materiile și programa școlară pentru elevi a rămas neschimbată de ani de zile. Programul educațional trebuie să se ridice la standardele și capacitățile noilor generații, care sunt mult mai inteligente și deschise la informații noi. Ne aflăm în era tehnologiei, care oferă o acces, libertate de informare și rapiditate. Așadar, programele școlare ar trebui ușor-ușor să evolueze în acest sens și să le ofere celor mici, informații necesare care să le dezvolte cultura generală.
În acest sens, Ministerul Educației a anunțat că vor exista anumite schimbări la nivelul programei de învățământ. Elevii se vor bucura de materii noi, care vor fi obligatoriu de studiat.
Schimbări la nivelul programei școlare
Anul școlar 2023-2024 vine cu diferite modificări din punct de vedere al programei școlare. Elevii se vor bucura de materii noi, care le oferă oportunitatea de a învăța și dezvolta diferite cunoștințe noi. Ministerul Educației a anunțat că din toamnă, se va introduce o nouă materie obligatorie, ce se va adresa liceenilor. Disciplina obligatorie ce va fi studiată de elevi se intitulează „Istoria evreilor. Holocaustul”. O astfel de schimbare este bine venită la nivelul sistemului românesc de învățământ deoarece oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi cunoștințe generale legate de un eveniment extrem de important la nivelul istoriei, care a marcat o lume întreagă și care reprezintă un punct de cotitură pentru o anumită națiune.
Disciplina de studiu legată de istoria poporului evreu va fi obligatorie, iar elevii vor învăța săptămânal lucruri noi despre acest popor. Introducerea acestei materii este un lucru oficial. Ministerul Educației a anunțat că Ligia Deca a semnat astăzi ordinul de ministru care vizează aprobarea programei școlare pentru această nouă disciplină obligatorie „Istoria Evreilor. Holocaustul”. O astfel de materie este extrem de importantă fiind o trezire la realitate și o constatare sau conștientizare cu privire la ce a însemnat holocaustul . Potrivit informațiilor din cadrul programei, materia va fi studiată de elevii de clasa a XI a.
Pe lângă orele de cursuri, elevii vor trebui să realizeze eseuri despre cauzele și consecințele negării unor date despre antisemitism. Vor fi abordate și subiecte precum holocaustul și crimele împotriva umanității. De asemenea, tinerii vor fi încurajați să se deschidă și să încerce să afle poveștile de viață ale evreilor din comunitățile locale sau naționale. Așadar, reglementările actuale arată faptul că noua disciplină va fi studiată începând cu anul școlar 2023-2024, pe durata unui an, pentru clasele a XI a cursuri de zi, învățământ liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologică. De asemenea, noua materie va fi predată și clasei a XII a în cazul învățământ profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică.
Principii democratice și toleranță
Conform argumentelor din spatele deciziei de a introduce această nouă materie în programa școlară, înțelegerea unor evenimente istorice importante și educația stau la baza modalităților de cultivare a principiilor democratice și a toleranței. „Formarea tinerilor ca cetățeni europeni responsabili implică un cadru educațional în care elevii să poată cunoaște și, mai ales, să poată înțelege evenimentele care au marcat formarea statului român contemporan”, a transmis Ministerul Educației, conform Pro TV .