Ministerul Apărării din Marea Britanie a scris public părerea sa despre deciziile luate de ruși. Acesta face o informare zilnică despre războiul din Ucraina, astăzi în articol explică bombardamentele de lângă granița cu România.
„În ultimele două săptămâni, Rusia a efectuat mai multe valuri de lovituri împotriva porturilor ucrainene de pe fluviul Dunărea folosind vehicule aeriene fără echipaj de atac unidirecţional (UAV-uri OWA) [drone sinucigaşe/kamikaze] produse de Iran. Este foarte probabil ca aceasta să încerce să constrângă transportul maritim internaţional să înceteze comerţul prin porturi.
UAV-urile OWA au lovit ţinte aflate la o distanţă de până la 200 de metri de graniţa cu România, ceea ce sugerează că Rusia şi-a dezvoltat apetitul pentru risc în ceea ce priveşte efectuarea de lovituri în apropierea teritoriului NATO. Există o posibilitate realistă ca Rusia să folosească UAV-urile OWA pentru a lovi în această zonă, crezând că este mai puţin probabil ca acestea să rişte o escaladare decât rachetele de croazieră: Rusia le consideră probabil că au o precizie acceptabilă şi au focoase mult mai mici decât rachetele de croazieră” susține acesta, potrivit Mediafax.
Conflictul din Marea Neagră
La granița estică a României se află trupe americane și armament sofisticat de apărare, iar la începutul lunii iunie a avut loc un exercițiu masiv al trupelor NATO în apropiere de Brațul Borșa al Dunării, pentru a vedea cum se descurcă trupele să treacă fluviul. Exercițiul la care au participat zece state aliate a început cu lovituri de artilerie și aviație asupra forțelor adverse aflate peste Dunăre. Au fost întrebuințate aruncătoarele de proiectile reactive HIMARS ale forțelor române și sistemele similare, dar pe șenile, ale forțelor americane și italiene, plus trageri cu muniție reală de artilerie.
Au fost folosite și ambarcațiuni de mare viteză și elicoptere cu care militarii din detașamentele de asalt au fost transportați pe celălalt mal, având sprijinul artileriei și aviației, inclusiv acoperirea aeriană și antiaeriană, a desantului care traversează fluviul. Forțarea Dunării de către trupele NATO s-a desfășurat după un scenariu aproape perfect, în care Alianța deține superioritate în mijloace de foc, inclusiv cea aeriană și navală, după cum scriu jurnaliștii de la defenseromania.ro, precizând că în realitate operațiunile ar putea fi mult mai dificile. Totuși, e puțin probabil să fie pus în aplicare acest exercițiu, fiindcă așa cum au declarat de mai multe ori oficialii NATO, Moscova nu-și dorește un război deschis cu Alianța. Cu toate acestea, în Marea Neagră conflictul se extinde.