Actual Lifestyle

Ministerul Apărării așteaptă permisiunea Parlamentului pentru a cumpăra două elicoptere militare Airbus H215M. FOTO

Ministerul Apărării așteaptă permisiunea Parlamentului pentru a cumpăra două elicoptere militare Airbus H215M. FOTO
airbus-helicopters-romania

Pe agenda biroului permanent al Camerei Deputaților se află și cererea Ministerul Apărării Naționale (MApN) care are nevoie de aprobare pentru a demara procedurile de achiziție a două elicoptere militare Airbus H215M. Suma necesară pentru cumpărarea acestora este de 150 de milioane de euro.

Ministerul Apărării așteaptă permisiunea Parlamentului pentru a cumpăra două elicoptere militare Airbus H215M. FOTO

Ministerul Apărării Naționale a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu suma de 150 de milioane de euro, potrivit unei cereri depuse la Biroul permanent al Camerei Deputaților. MApN menționează în cerere faptul că elicopterele necesare trebuie să fie dotate cu capabilități de luptă la suprafață (armament și tehnică de luptă).

Până în prezent, România nu a cumpărat nici un elicopter Airbus, deși, după cum se știe, compania franceză are o unitate de producție chiar lângă Brașov.

În luna iulie a.c., fostul ministru al apărării Vasile Dîncu a anunțat public că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. Dîncu a precizat la acea vreme că a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării, în acest sens.

„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect şi am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, declara Dîncu, citat de media.

Foto: helicopterspecs.com

Este nevoie de un proiect de lege pentru achizițiile MApN

În același context, fostul ministrul român al Apărării a declarat că se lucrează la un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare, aceasta fiind una dintre prioritățile armatei române de azi.

”Situația actuală a înzestrării Armatei Românei cu echipamente militare impune adoptarea unor măsuri urgente, corect aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de achiziții de echipamente militare destinate înzestrării la noile condiții ale mediului de securitate și să permită îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor ce-i revin Armatei României, în plan național și internațional,” se arată, printre altele, în cererea Ministerului Apărării Naționale, înaintată Camerei Deputaților. Documentul în întregime poate fi citit aici.