Actual Economic

Ministerele trec la programul de iarnă după ce Nicolae Ciucă a cerut să se facă economie la energia electrică 

Ministerele trec la programul de iarnă după ce Nicolae Ciucă a cerut să se facă economie la energia electrică 

Ministerele au termen de două săptămâni pentru a pregăti şi veni în şedinţa de Guvern cu un plan de măsuri în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului. Premierul Nicolae Ciucă vrea ca guvernanţii să fie un exemplu pentru populaţie. De asemenea, Comisia Europeană propune  reducerea consumului de energie electrică cu cel puţin 5 % în timpul orelor de vârf

Ministerele trec la programul de iarnă după ce Nicolae Ciucă a cerut să se facă economie la energia electrică

”În urmă cu o săptămână am adoptat modificarea Ordonanţei 27 pe măsurile energetice. A avut loc reuniunea miniştrilor energiei şi ministrul Popescu a participat la această activitate. De asemenea, sunt semnale şi avem astăzi un mesaj transmis de preşedintele Consiliului Europei, legat de măsurile care se întreprind la nivelul UE, astfel încât să putem să gestionăm situaţia legată de criza preţul energie. Sunt măsuri care trebuie coordonate”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

El a precizat că pot să constate că măsurile luate în OUG sunt aliniate la intenţiile pe care Comisia le-a prezentat şi pe care le vor concretiza într-o decizie în viitorul apropiat.

”Aşa cum am discutat în şedinţeie de guvern anterioare, dincolo de aceste măsuri este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituţional, pentru reducerea risipei. Au fost şi sunt discucţii pe măsuri concrete pentru a eficientiza consumul de energie electrică şi a reduce risipa”, a arătat şedul Executivului.

Ciucă i-a spus ministurlui Energiei, Virgil Popescu, că vrea la şedinţa de Guvern de peste două săptămâni „un plan la nivelul Guvernului şi fiecare minister să-şi ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului”.

„În instituţiile publice consumă doar becurile, câteva frigidere şi aerul condiţionat”

Despre propunerea premierului, ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus că spre deosebire de gospodăriile populaţiei, în instituţiile publice consumă doar becurile, ”câteva frigidere” şi aerul condiţionat. El a spus că, de săptămâna viitoare, se va trece la programul de iarnă, între ora 8:00 şi ora 16:00, şi se va renunţa la folosirea aerului condiţionat, subliniind că sediul instituţiei are deja 80% becuri economice.

Întrebat de unde ar putea veni reducerile de consum în ceea ce priveşte energia electrică, ministrul a răspuns că industria energofagă trebuie să-şi menţină activitatea, pentru că acolo ”sunt în joc locuri de muncă”.

Tanczos este de părere însă că celelalte companii, asemenea instituţiilor, pot implementa măsuri de economisire a energiei fără un efort deosebit.

“Putem să economisim 10% fără niciun efort deosebit dacă suntem un pic mai atenţi”

În altă ordine de idei, ministrul Mediului, Tanczos Barna, se arată convins că, dacă românii vor arăta ”un pic de atenţie” la consumul de energie electrică, vor reuşi să facă economie, aşa cum recomandă oficialii Uniunii Europene.

Tanczos anunţă că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-au luat deja măsuri pentru a reduce consumul de energie.

Tanczos Barna s-a declarat convins că în gospodăriile populaţiei se poate face economie la consumul de energie electrică, ”printr-o atenţie sporită”. El a admis că în societatea românească există ”un sentiment neplăcut” când vine vorba despre restricţii privind consumul, pentru că acestea aduc românilor aminte de perioada comunismului.

„Este o chestiune de educaţie, este o chestiune de nivelul de dezvoltare la care a ajuns societatea pentru că noi, în ultimele decenii, ne-am obişnuit: nu facem economie, nu ne presează foarte mult preţul energiei termice, nu ne presează foarte mult energia electrică, nu erau facturile foarte mari, erau suportabile. În aceste condiţii, societatea nu era obligată, presată, invitată la asemenea economisire. (..) În tot ce înseamnă consum – indiferent dacă vorbim de energie termică, electrică, alimente, mersul cu maşina – putem să economisim 10% fără niciun efort deosebit dacă suntem un pic mai atenţi. Sunt foarte multe lucruri la care putem renunţa”, a afirmat Tanczos Barna la Digi 24.

Sigur, spune Tanczos Barna este o asociere automată în societatea românească cu perioada de dinainte de 1989 şi este un sentiment neplăcut, este o asociere neplăcută. Dar vedem în ce situaţie este toată Europa şi cred că, în toată societatea, cu un ic de atenţie, cu siguranţă va duce la reducerea cu 5-10% a consumului.

Comisia Europeană propune  reducerea consumului de energie electrică cu cel puţin 5 % în timpul orelor de vârf

Comisia Europeană propune o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor. Comisia propune, printre altele, obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5 % în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puţin 10 % până la 31 martie 2023.