În ultima vreme o afacere ilegală, dar bănoasă, ia amploare în Polonia.Suma pentru o jumătate de zi de muncă este uriașă și riscurile la care se expun cei care o practică nici nu mai contează ținând cont de veniturile substanțiale.
”Mineritul în grădină”, o afacere ilegală, cu un câștig bun, ia amploare în Polonia. Pentru jumătate de zi de muncă, suma este uriașă
Un sofer profesionist a renunțat la taximetrie în favoarea unui alt serviciu mult mai avantajos din punct de vedere economic. Este vorba despre șoferul de taxi polonez Grzegorz care povestește că telefonul său sună mai tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, însă ceea ce vor oamenii de la el nu este o călătorie cu taxiul, după cum realtează Bloomberg.
Chiar în jurul casei sale, amplasată în oraşul polonez Walbrzych din Silezia Inferioară, stratul de cărbune este amplasat la un metru adâncime în câmpuri, parcuri şi grădini.
”Mineritul în grădină” este o practică la care mai mulți polonezi apelează. Într-o singură zi patru oameni pot scoate o tonă de cărbune doar săpând în grădină sau în împrejurimile casei. Această formă de minerit este ilegală, dar care în oraşul polonez Walbrzych din Silezia Inferioară se practică intens.
O echipă formată din patru oameni poate scoate la suprafaţă o tonă de cărbune într-o oră şi poate câştiga 1.000 de zloţi (220 de dolari) pentru fiecare în jumătate de zi, adică echivalentul a 60% din câştigul mediu al unei persoane într-o săptămână.
Unii oameni au nevoie de bani, iar alții de cărbune
Mineritul practicat de bărbatul povestitor, în regiunea mai sus menționată, nu este legal. Criza gazului îi determină pe oameni să caute alternative, în cel mai adânc hău al pământului, acolo unde erau minele cândva.
Având o populaţie de aproape 100.000 de persoane, economia din zona oraşului Walbrzych s-a bazat pe extracţia de cărbune timp de două secole, până când ultimul puţ de unde se extrăgea, legal, cărbune a fost închis în anul 2000. Însă moştenirea mineritului este încă prezentă chiar și după ce mii de mineri au fost disponibilizaţi.
Cu toate acestea, Grzegorz, care nu a dorit să îşi dezvăluie și numele de familie, spune că este tentat de oportunitatea de a face nişte bani frumoşi, dar şi de faptul că ajută la rezolvarea celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Polonia în ultimele decenii.
Echipa sa este supervizată de Bartosz, un om care are trei ani de experienţă ca miner. Puţul în care lucrează are o adâncime de aproape trei metri şi cei doi oameni coboară în groapă pe o scară de lemn. Grzegorz umple saci de cărbune pe care, ulterior, îi duce la o maşină ascunsă în spatele unor copaci.
La marginea oraşului Walbrzych se găsesc de asemenea şi puţuri artizanale. Potrivit presei, unii oameni au nevoie de bani, în timp ce alţii vor cărbune. Edilii oraşului au început să trimită patrule pentru a verifica zonele care sunt renumite pentru mineritul ilegal.