International

Minele antipersonal amenință viețile civililor din Ucraina

Minele antipersonal amenință viețile civililor din Ucraina
blacknews.ro

Locuitorii din teritoriile ucrainiene, eliberate de sub ocupaţia armatei ruse, sunt în pericol datorită minelor antipersonal existente în zonele respective.

Principala amenințare a vieții locuitorilor din Ucraina o reprezintă minele antipersonal

Forțele ruse, care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal, interzise în regiunea de est Harkiv, a declarat Human Rights Watch, în data de 29 martie 2022, potrivit hrw.org

 Potrivit aceleiași surse de informare, în data de 28 martie 2022, minele antipersonal au fost localizate de tehnicienii ucraineni de eliminare a munițiilor explozive.

Este cunoscut faptul că Rusia deține mine antipersonal noi, care pot ucide și mutila oameni pe o raza de aproximativ 16 metri, iar în Ucraina aceste mine sunt interzise:

Directorul de arme al Human Rights Watch, Steve Goose a declarat: “Țările din întreaga lume ar trebui să condamne folosirea de către Rusia a minelor antipersonal interzise în Ucraina”. „Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii următori”.

Astfel, a murit un număr semnificativ de oameni, atât din localităţile situate la Nord-Vest de Kiev, cât şi în cele de la Nord-Est de Harkov, de unde invadatorii au fost obligaţi să se retragă, după ce au călcat sau au trecut cu maşinile ori utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldaţii ruşi.

Au fost înregistrate peste 300 de victime ale exploziilor de mine amplasate de militarii ruşi

Andrei Nebitov, şeful Poliţiei Regionale din Capitala Ucrainei, a spus că în Nord-Vestul Kievului au fost înregistrate peste 300 de victime ale exploziilor de mine amplasate de militarii ruşi.

Vitali Kuchma, un fermier care deţine peste 20.000 de hectare de teren la Est de Harkov ,a declarat: „În Balaklia, un tractorist, pe câmp a dat peste o mină. În alte două raioane au fost asemenea cazuri. Unde am eu pământuri, tehnica agrară este bombardată. Acolo au căzut cele mai multe proiectile şi cunosc foarte mulţi fermieri care sunt în situaţii similare”.

 Cele mai afectate au fost localităţile din apropierea Capitalei Ucrainei: Borodianka, Irpin sau Bucea.

În prezent minele fac numeroase victime în localităţile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaţilor ucraineni.

Referitor la acest aspect, purtătorul de cuvânt al Poliţiei regionale din Harkov, Olena Baranik, a declarat: „În ultima localitate eliberată, Ţîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul”, potrivit agerpres.ro

Totodată, reprezentantul Poliţiei din Harkov a vorbit despre gravitatea acţiunilor militarilor ruşi, care amplasează astfel de mine antipersonal inclusiv în frigiderele caselor pe care le-au ocupat periodic și chiar în jucăriile copiilor.

Prin urmare, autorităţile din Harkov au facut apel către populație, prin care au cerut acesteia să nu revină acasă înainte de finalizarea procesului de deminare.

Ce sunt minele antipersonal

Minele antipersonal sunt o formă de mină destinată utilizării împotriva oamenilor, spre deosebire de minele antitanc , care sunt concepute pentru a fi utilizate împotriva vehiculelor, potrivit wblog.wiki

Mina terestră este un tip de armă ascunsă în pământ la mică adâncime, pentru ca explozibilul să detoneze la presiunea exercitată de greutatea unei persoane sau a unui vehicul. Se compune din încărcătură explozivă și un focos, citează wikipedia.org

Minele terestre se pot utiliza pentru:

  • asigurarea frontierelorîn perioade de conflict,
  • restrângerea mișcărilor inamicului pe timp de război, astfel încât trupele atacante să poată cădea într-o ambuscadăsau să fie bombardate mai ușor.

Din punct de vedere militar, minele permit ca o forță organizată să se poată înfrunta cu un inamic mai numeros.

Asadar, minele antipersonal (care pot fi de explozie sau de fragmentare) sunt adesea concepute pentru a-și răni victimele, nu pentru a le ucide, pentru a spori sprijinul logistic (mai ales medical) necesar forțelor inamice care le întâlnesc.

Minele antipersonal sunt utilizate în mod similar cu minele antitanc, în „câmpurile de mine” statice, de-a lungul frontierelor naționale sau în apărarea pozițiilor strategice.

Minele antipersonal au fost interzise în majoritatea statelor lumii

În data de 18 septembrie 1997, la OsloNorvegia, a fost adoptată “Convenția privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora”, astfel că utilizarea acestui tip de muniţie este considerată ilegală.

La această convenție au aderat 144 țări, printre care  și:

  • România, textul actului fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 590/ 22 noiembrie 2000.
  • Republica Moldova, pentru care Convenția a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

Însă, unele state puternice, ca Statele Unite ale AmericiiRusiaChinaPakistanul și India  încă nu au aderat la Convenția de la Ottawa.