Social

Milioane de britanici vaccinați anti-COVID pot să aibă probleme la intrarea în Europa

AstraZeneca

Mai multe milioane de rezidenți britanici ar putea fi în imposibilitatea de a intra în Europa,  în ciuda faptului că s-au vaccinat, relatează Euronews, preluat de Antena3.

O problemă de natură birocratică le-ar puteacreea acestora mari probleme în călătoria de vacanță sau de afaceri, indică sursa citată. Cei vizați credeau că au primit doze de AstraZeneca, vaccin aprobat de autoritățile din Uniunea Europeană.

În Uniunea Europeană, din 1 iulie, se utilizează o schemă de certificare a vaccinurilor numită Certificat Digital COVID valabil în Uniunea Europeană(EUDCC). Scanarea certificatului pe aeroport sau la controlul frontierei terestre prezintă situația vaccinării titularului și permite intrarea în statul membru UE. Certificarea implică faptul că vaccinarea s-a făcut cu un produs aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Covidshield, sub brandul AstraZeneca

Covidshield este un vaccin fabricat în India și utilizat de autoritățile britanice sub brandul AstraZeneca
Deși serul AstraZeneca a fost de mult aprobat de EMA, o versiunea acestui vaccin, numită Covidshield și fabricată de Institutul Serologic din India, nu a primit aprobarea agenției europene.

În Marea Britanie s-au administrat populației peste 70 de milioane de doze de vaccin anti-COVID dar cinci milioane dintre acestea sunt vaccinuri Covidshield.  Covidshield este identic din punct de vedere chimic și oferă aceeași protecție anti-coronavirus ca și AstraZeneca.

Însă guvernul britanic a utilizat dozele fabricate în Regatul Unit, Europa și India sub același nume, cu toate că că versiunea Covidshield nu a fost aprobată de EMA.

Din această cauză,se pare, documentul digital generat de NHS (sistemul de sănătate britanic) în cazul celor vaccinați cu Covidshield/AstraZeneca nu va fi recunoscut de schema europeană de validare.

Totodată mai multe state UE au introdus restricții suplimentare pentru călătorii din Marea Britanie
Loturile afectate poartă numerele 4120Z001, 4120Z002 și 4120Z003 iar acesta sunt menționate ca atare pe documentele digitale ale beneficiarilor.

Problema vine în contextul în care mai multe state europene au decis să impună britanicilor măsuri sporite de siguranță la intrarea în țară, din cauza răspândirii versiunii delta a coronavirusului.

Deja Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania și Malta au introdus teste suplimentare și plasarea în carantină a călătorilor din Marea Britanie.