Miliardarul rus Roman Abramovici, aflat printre primii în lista celor mai bogați și sancționați, a vrut să vândă vila de lux din Algavre, procedurile inițiale demarând cu 15 zile înainte de startul invaziei ruse în Ucraina.
Miliardarul rus Roman Abramovici ”încolțit”. Lui i s-a blocat și vânzarea vilei de lux din Portugalia
Anul trecut, oligarhul a primit cetățenia portugheză în baza unei legi care oferă naturalizarea descendenților evreilor sefarzi care au fost expulzați din peninsula Iberică în timpul Inchiziției medievale, după cum scrie presa portugheză.
Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei, Abramovici a scos vila din Portugalia la vânzare. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Casa nu a putut fi vândută în timp util, apoi… Sistemul informatic portughez a acționat, oficialitățile dând dovadă de o bună colaborare. Astfel, documentele referitoare la proprietatea dată au fost ”înghețate”, dându-i oligarhului toate planurile peste cap.
Cea care a tras semnalul de alarmă a fost banca portugheză Caixa Geral de Depositos. Banca a refuzat să comenteze, iar purtătorul de cuvânt al lui Abramovici nu a răspuns la apelurile telefonice și mesajele jurnaliştilor.
Abramovici a mai fost sancționat de guvernul britanic, UE și Elveția pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, acuzație pe care el o neagă.
Cum a pierdut oligarhul lui Putin clubul Chelsea
Într-un comunicat postat pe site-ul clubului din Premier League, Abramovici a declarat că vânzarea Chelsea a fost o „decizie incredibil de dificilă” și „dureroasă”. Omul de afaceri rus a spus că veniturile din vânzare vor fi donate victimelor războiului din Ucraina.
Abramovici, în vârstă de 55 de ani, a cumpărat Chelsea în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline și este bănuit că ar avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, acuzație pe care acesta a negat-o în repetate rânduri.
În declarația sa de suflet, Roman Abramovici a spus că „niciodată nu a fost vorba despre afaceri sau bani, ci despre pasiune pură pentru joc și pentru club”.
Cu toate acestea rămâne un mare semn de întrebare – cum a ajuns Abramovici în Turcia, acolo unde aveau loc primele negocieri de pace. Președintele Zelenski i-a dat acordul, în timp ce marele Putin a ales să tacă și să accepte prezența acestuia în componența oficială a Federației Ruse.
În spatele capului plecat, filmat de televiziunile din întreaga lume, se ascundea omul care își vedea interesul și anume vânzarea mult iubitei echipe de fotbal Chelsea, despre care presa din întrega lume a scris că ar fi vândut-o turcilor.