Lifestyle

Miliardarul Beny Steinmetz a răsuflat ușurat. I-au fost ridicate toate acuzațiile penale în Israel

Miliardarul Beny Steinmetz a răsuflat ușurat. I-au fost ridicate toate acuzațiile penale în Israel

După ani buni în care a fost suspectat de spălare de bani, miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, a scăpat de tot ce a fost mai greu. Potrivit unor documente judiciare, s-a ajuns la un acord financiar, iar autoritățile israeliene au renunțat la toate acuzațiile penale.

Acordul a fost semnat joi

Co-fondator al Beny Steinmetz Group Resources, un grup internațional de companii miniere, Beny Steinmetz a fost aresat august 2017, apoi eliberat. Dar ancheta a continuat.  „În conformitate cu acordul dintre părți, o sumă totală de 17 milioane de shekeli (aproximativ, 4,7 milioane de euro) depusă în fondul de confiscare de către Steinmetz (…) va fi confiscată în conformitate cu legea privind spălarea de bani”, a precizat Parchetul israelian, menționând că acordul a fost semnat joi.

De asemenea, tribunalul israelian susțin că odată cu acest acord, „autoritățile fiscale pun capăt disputei” cu Steinmetz. Personaj care a fost mult timp inclus de revista Forbes printre cele mai bogate persoane fizice din Israel.

Ce spune avocații afaceristului

„Decizia Procuraturii Statului Israelian din Tel Aviv dovedește încă o dată că acuzațiile aduse lui Beny Steinmetz sunt nefondate. De mai bine de 10 ani se află în centrul unei campanii internaționale împotriva reputației și integrității sale. Această zi marchează exonerarea lui Beny Steinmetz în Israel”, au comentat avocații lui Steinmetz, Nati Simchony și Ronen Rosenblum, într-un comunicat trimis la AFP.

Mai are încă un hop de trecut

În acest moment, miliardarul mai are încă o problemă de rezolvat. Așteaptă să vadă ce decizie se va lua privind apelul său împotriva unei condamnări pentru corupție la Geneva. El a primit anul trecut o condamnare de cinci ani de închisoare și plata a 50 de milioane de franci elvețieni, adică aproximativ 52 de milioane de euro pentru „coruperea unor funcționari publici” din Guineea într-un caz de concesiune minieră.

În 2020, el a fost condamnat defininitiv, în lipsă, la cinci  ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. Paguba pricinuită statului român ar fi de 135 de milioane de euro.