Social

Mii de femei bătute au ajuns la Poliție în ultimele luni. Statistică terifiantă. Se pregătește ceva

Mii de femei bătute au ajuns la Poliție în ultimele luni. Statistică terifiantă. Se pregătește ceva
Arhivă

Peste 6.000 de bărbați și-au bătut partenerele în ultimele trei luni, conform Poliției Române. Ministerul Familiei, împreună cu alte ministere, vor iniția programe de instruire pentru polițiști, care să vorbească cu femeile agresate.

Fostul primar general al Capitalei și actualul ministru al Familiei, Gabriela Firea, susține că nu există nicio scuză pentru aceste acte de violență din partea agresorilor și declară că în primele trei luni ale anului 2022, au existat peste 2.400 de ordine de protecţie provizorii şi mai mult de 4.100 de ordine de protecţie. De asemenea, anunță că sunt pregătiţi primii 200 de poliţişti care interacţionează cu victimele şi agresorii în cazurile de violenţă domestice.

”Avem toleranţă zero pentru violenţa domestică şi nu există nicio explicaţie pentru fapta agresorilor. În primele trei luni ale anului, au fost emise peste 2.400 de ordine de protecţie provizorii şi mai mult de 4.100 de ordine de protecţie. Asta înseamnă tot atâţia agresori ţinuţi departe de victime! Violenţa este arma celor slabi, spunea Mahatma Gandhi”, a scris Ministrul Familiei pe pagina sa de Facebook

Proiectul inițiat de mai multe instituții pentru combaterea violenței domestice

Gabriela Firea a mai declarat că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi împreună cu partenerii ANAIS şi GRADO, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române au inițiat instruirea primei serii de 200 de polițiști, care vor vorbi cu femeile agresate.

”Vor urma aceste programe de instruire 898 de poliţisti organizaţi în 41 de grupe”, a adăugat ministrul Familiei.

Fostul primar general a susținut că Proiectul VioGen – Ro va asigura programe de pregătire și formare profesională a avocaților, judecătorilor, profesioniștilor care lucrează în asemenea cazuri, dar și a polițiștilor, pentru a fi stabilite mecanismele de protecție a persoanelor agresate. Printre temele de curs se numără și violenţa de gen, infracţiunile sexuale comise împotriva fetelor şi femeilor, asistenţa şi protecţia victimelor, comunicarea cu victima, ordinele de protecţie provizorii şi ordinele de protecţie.

”Fenomenul violenţei domestice continuă să fie îngrijorător. Multe dintre drame rămân ascunse, sub pretextul „ei se ceartă, ei se împacă”. Anul trecut, peste 3.800 de victime au beneficiat de ajutorul nostru, iar 460 de femei au fost protejate în locuinţele protejate înfiinţate prin programul Venus. Creşterea violenţelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parţială a legislaţiei şi la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecţie sunt condamnaţi la închisoare între 1 şi 5 ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis pe loc de poliţişti pentru 5 zile, iar ordinul de protecţie emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni”, a mai preciat Firea.