Legea privind măsurile fiscale pentru asigurarea sustenabilităţii financiare va produce un adevărat cutremur în aparatul de stat. Dacă va fi aprobată în versiunea actuală, mii de bugetari rămân fără posturi.
Dacă Senatul și Camera Deputaților vor vota măsurile fiscale pentru asigurarea sustenabilităţii financiare, mii de bugetari rămân fără posturi. Și asta deoarece proiectul de act normativ prevede că se vor desființa aproape 200.000 de posturi din aparatul de stat.
Măsurile prevăd o reducere drastică a aparatului de lucru al Guvernului. Conform versiunii actuale urmează să fie eliminate 25% dintre funcțiile de secretar de stat și consilier de stat. Sunt vizați însă și subsecretari de stat, vicepreședinții și funcțiile de demnitate publică asimilate acestora
Totodată se vor institui condiții mult mai restrictive pentru aprobarea înființării unor noi direcții sau departamente. Astfel, condițiile noi adoptate prevăd că:
– Pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție.
– Pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție.
– Pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.
Cum rămân mii de bugetari fără posturi
Proiectul de lege propune pentru diminuarea cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat:
– Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică nominalizate mai sus.
– Desființarea posturilor vacante.
– Desființarea funcției de șef birou.
– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu, direcție, direcție generală.
– Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
– Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.
– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală. Precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.
Cutremur în ministere
Dacă măsurile sunt aprobate, mai mulţi secretari de stat din ministere rămân fără locuri de muncă. Și asta deoarece ministerele ar urma să fie limitate la maximum patru secretari de stat. Ori, la momentul actual, există mai multe instituții care au dublul sau chiar triplul numărului de secretari de stat prevăzut. În ultimii 13 ani, numărul total al secretarilor de stat a crescut de 10 ori.
Conform estimărilor Antena3 CNN, în urma noilor modificări ar urma să plece acasă aproape 200 de secretari de stat şi subsecretari de stat.
Ministerele care au cei mai mulţi secretari de stat în prezent sunt:
– MAI: 10 secretari de stat. 6 posturi ar trebui să dispară.
– Educaţie: 8 secretari de stat. 4 posturi ar trebui să dispară
– MIPE: 8 secretari de stat. 4 posturi ar trebui să dispară
– Transporturi: 7 secretari de stat. 3 posturi ar trebui să dispară
– Mediu: 6 secretari de stat. 2 posturi ar trebui să dispară.