Mihai Morar: Liderii iau în calcul binele poporului/ Țelul unui popor e întotdeauna mai mare decât ”a scăpa de PSD”
Mihai Morar, vedeta de la Radio Zu, face o radiografie rece a României din ziua de azi. Într-un editorial pentru gandul.ro, omul de radio vorbește despre dubla măsură a clasei politice actuale și despre vina pe care o are pentru starea deplorabilă în care se găsește poporul român.
„Dezumanizarea și dezbinarea acestui popor, înrăirea și în înrăutățirea lui, vă aparține. V-ați trezit șefi peste o țară și habar nu aveți să îi fiți lideri. V-ați instalat stăpâni peste un popor care doar vă urmărește, dar nu vă urmează.
E în regulă și în virtutea democrației să organizezi alegeri în pandemie. E de înțeles să nu vorbiți aproape deloc despre criza sanitară în timpul campaniei electorale.
E previzibil, chiar dacă jalnic, să pui din nou restricții la o săptămână după ce ai chemat lumea la urne. În situația în care se află sistemul medical din România, oricine înțelege că e nevoie să oprim răspândirea nevăzutului și necuratului”, a spus Morar.
Acesta a mai spus că rolul liderilor este de a lua măsuri ferme și să ia în calcul binele poporului în orice acțiune.
„Liderii nu caută să ia măsuri neapărat populare. Dar iau mereu în calcul binele poporului, chiar dacă poporul nu vede binele imediat. Asta se numește viziune.
Dar când, la o săptămână după alegeri, închizi restaurante, teatre și cinematografe, fără să fii în stare să justifici de ce tocmai acestea se fac vinovate pentru explozia infectărilor, nu ești decât un despot, nicidecum un lider. Așa se explică de ce astfel de măsuri luate niște ”șefi” mediocri nasc în rândul populației un comportament pasiv-agresiv”, a mai spus acesta.
Despre viziune și empatie
Mihai Morar pune sub microscop modus-ul operandi al liderilor României din ziua de azi și rezultatul acestui studiu este unul trist. Liderilor actuali le lipsește atât empatia, cât și viziunea uui lidership adevărat.
„Am ajuns să confundăm autoritatea cu exuberanțele dictatoriale ale discursurilor lui Arafat sau cu degetul arătător ridicat către popor ale unui Neica … Vela. Însă, autoritatea este ceea ce separă liderii, adevărații conducători, de niște bieți trecători.
În Roma Antică, ”auctoritas” nu însemna doar autoritate. Traducerea corectă ar fi prestigiu, statut. Iar autoritatea unui conducător se câștiga, nu se primea. Un membru al senatului roman nu putea să aspire la funcții mai înalte dacă nu avea ”auctoritas”.
(…) Câtă viziune și câtă empatie e în declarația unui președinte care în mesajul lui către națiune spune că avem două pericole: ”sănătatea publică e amenințată de COVID-19, iar politica românească de PSD”? Nicio urmă.
Un lider nu poate ”vinde” unui popor scopul lui politic, altfel perfect îndreptățit, drept ideal național. Țelul unui popor e întotdeauna mai mare decât ”a scăpa de PSD”. Acesta poate fi binele suprem pentru ”ego-sistem”, dar în nici un caz pentru ”eco-sistem””, a mai spus Morar.