Lifestyle

Mihaela Bilic, nutriționist: Ciocolata este o excelentă sursă de zinc

Mihaela Bilic, nutriționist: Ciocolata este o excelentă sursă de zinc

Mihaela Bilic, nutriționist, a revenit în atenția urmăritorilor săi cu noi informații prețioase. Medicul a vorbit de această dată despre zinc, un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare.

Mihaela Bilic spune că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului. Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative.

„Viața are alt gust cu un strop de zinc

Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală (de unde se absoarbe foarte eficient), zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, pentru funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și…percepția gustului.

De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust și miros din Washington, a studiat rolul gustinei în relația dintre nutriție și plăcere. El a demonstrat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului.

Mihaela Bilic, nutriționist: Lactoza și proteinele de origine animală cresc absorția și eficiența zincului

Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative, iar la nivel central percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Studiile făcute de dr. Hentkin au arătat eficiența zincului în stimularea gustinei și capacitatea lui de a regenera papilele gustative, dar și ameliorarea senzației gustative și olfactive, care sunt esențiale pentru degustarea optimă a mâncării.

Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte. De reținut că lactoza și proteinele de origine animală cresc absorția și eficiența zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.