Nu este prima oară când medicul Mihaela Bilic vorbește despre un aliment care face parte din tradiția culinară a românilor. Este vorba despre un aliment complet, echilibrat, dietetic și ieftin.
Într-o postare pe contul personal de socializare, specialistul în nutriție spune că „ingredientele din ciorba stau mai mult in stomac! Nu ne ramane decat sa profitam, daca tinem la silueta”.
„Exista un aliment care, din fericire, face parte din tradiția culinara a romanului însă și-a pierdut locul de cinste la masa noastră. Este vorba de banala ciorba/supa gătita din ce în ce mai puțin din păcate, chiar și în familiile unde exista copii.
Nutriționiștii din țoață lumea au recunoscut că ” de la supa încoace, nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriție”. În Franța masa de seara nu se numește cina ci „souper” deoarece exista obiceiul că seara să mănânci doar o supa. Tot supa că unic fel de mâncare se servea și la primele restaurante, acest produs fiind considerat ideal pentru ” restaurarea” puterii de munca.
În Romania orice gospodina știe că nimic nu satura mai bine și nu e mai economicos decât o oala de ciorba. Iar daca ați făcut armata sau ați mâncat la autoservire și voi știți ce gust minunat are ciorba făcută la cazan.
Dpdv nutritiv ciorba este un fel de mâncare complet și echilibrat. Avem în ea legume, paste făinoase/orez sau cartofi, un pic de carne sau peste și muuuulta apa. Ciorba hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii. V-ați dat seama că nu vorbesc de ciorba cu 2 degete de grăsime la suprafață și nici de cea în care punem 4 linguri de smântână”.
Bilic: „Supa tine de foame mai bine decât daca am manca o bucățică de carne cu legume și cartofi și am bea un pahar de apa”
„Fie că e de legume sau are și carne, fie că o mâncați calda sau rece, fie că e acra sau dulce, reconsiderați ciorba/supa în alimentația zilnica. E cea mai simpla forma de a consuma legume în cazul copiilor și bătrânilor, e făcută în casa de mana voastră și tine câteva zile.
Marele avantaj al ciorbei este faptul că satura și tine burta plina timp de 2-3 ore. Daca se urmărește ecografic timpul de golire al stomacului se observa o întârziere de 30% în cazul supei comparativ cu situația în care alimentele ar fi consumate separat. Deci supa tine de foame mai bine decât daca am manca o bucățică de carne cu legume și cartofi și am bea un pahar de apa.
Aceasta curiozitate nu a putut fi explicata, însă este un lucru cert: mixate intre ele, ingredientele din ciorba stau mai mult în stomac! Nu ne rămâne decât să profitam, daca ținem la silueta.
Vă recomand cu drag o porție generoasa de ciorba aburinda, că fel unic pentru oricare din mesele voastre. Și puneți lângă ea și un ardei iute, intensifica arderile și accelerează metabolismul cu 25% timp de 3 ore după masa:) Pofta buna!”, a scris dr. Mihaela Bilic pe Facebook.