Micul dejun poate da tonul întregii zile. Și, alegând anumite alimente în locul altora, ați putea să vă pregătiți hormonii pentru succes. „Nu toți hormonii pot fi afectați de dietă, dar unii dintre cei importanți pot fi afectați. Hormonul nr. 1 care poate fi afectat de dietă este insulina”, spune Dr. Divya Yogi-Morren, endocrinolog la Cleveland Clinic.
Organismul are nevoie de insulină pentru a procesa și stoca zahărul din alimente pentru energie. Dacă organismul devine rezistent la insulină, începe să aibă nevoie de mai multă pentru a face această treabă. Organismul procesează unele alimente, cum ar fi zaharurile simple, mai rapid. Crescând astfel mai repede nivelul de zahăr din sânge și punând mai multă presiune asupra pancreasului. Acest organ este cel care produce insulina necesară pentru a avea grijă de acel zahăr.
Micul dejun sănătos
Reducerea zaharurilor simple, precum și monitorizarea și limitarea cantității de carbohidrați cu conținut ridicat de fibre din alimentație pot fi de ajutor pentru persoanele cu diabet și prediabet, a declarat Dr. Thomas Donner, endocrinolog și director al Centrului de Diabet Johns Hopkins. Făcând acest lucru, „se va reduce cererea pancreasului de a produce insulină. Care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un interval mai normal”, explică Donner.
Pe lângă insulină, alegerile alimentare pot afecta indirect hormonii de reproducere. Precum estrogenul, progesteronul și testosteronul, spune Donner. Rezistența la insulină este, de asemenea, considerată a juca un rol în sindromul ovarelor polichistice, spune Mekala. „Acea primă masă a zilei este doar o oportunitate fantastică pentru noi. De a mânca ceva care ne va susține sensibilitatea la insulină, va susține hormonii de reproducere și va reduce nivelul de stres din organism.”, spune Yogi-Morren. Astfel, există anumite alimente pe care ar trebui să le evităm la micul dejun.
Carnea roșie și carnea procesată
Experții recomandă să evitați carnea roșie și carnea procesată pentru micul dejun, precum șunca și cârnații. „Îmi plac alimentele sărate, așa că, în trecut, îmi plăcea șunca. Dar nu am mai mâncat șuncă de mult timp, pentru că nu este pur și simplu sănătoasă pentru tine.” a spus expertul. Chiar și șunca de curcan, care are mai puțină grăsime, are totuși o cantitate destul de mare de acizi grași.
Aceste tipuri de carne conțin cantități mari de grăsimi saturate și hidrogenate. Care sunt considerate a fi tipuri de grăsimi mai puțin sănătoase, spune Yogi-Morren. „Așa că un consum prea mare din aceste tipuri de carne poate perturba echilibrul hormonal”, adaugă ea. O dietă prea bogată în proteine animale este „oarecum îngrijorătoare pentru sănătatea cardiovasculară și pentru potențialele efecte carcinogene.”, spune Mekala. În schimb, ea se limitează în cea mai mare parte la surse de proteine de origine vegetală.
Produse de patiserie cu conținut ridicat de calorii și zahăr
Produsele de patiserie pentru micul dejun și alte alimente zaharoase, din făină albă, tind să aibă un indice glicemic ridicat. Ceea ce înseamnă că vor provoca o creștere mai bruscă a glicemiei, explică Mekala.
Chiar și alimentele care par sănătoase pot avea un indice glicemic surprinzător de ridicat. Cum ar fi fulgii de ovăz instant și iaurtul grecesc aromat, spune ea. Sucul de fructe îndulcit poate fi, de asemenea, surprinzător de bogat în zahăr, adaugă Rothberg.
Alimentele ambalate ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt acele bunătăți preambalate pe care le veți vedea pe rafturi, explică Yogi-Morren. „Problema cu alimentele ultraprocesate este că acestea conțin carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate și o mulțime de grăsimi inflamatorii.”, spune ea.
Consumul unor astfel de alimente poate „să vă afecteze funcția hormonală prin creșterea inflamației, provocând vârfuri de zahăr care vor crește insulina și aducând stres asupra glandelor suprarenale. Așa că s-ar putea să aveți un cortizol ridicat, iar acest lucru vă va pune doar la un risc crescut de creștere în greutate și dezechilibru hormonal.” a spus expertul, conform Today .