International

Microsoft va separa Teams de Office. Se încearcă evitarea unei amenzi antitrust din partea UE

microsoft teams Sursă foto Olhar Digital
Sursă foto: Olhar Digital

Microsoft va separa aplicația sa de chat și video Teams de produsul Office și va face mai ușor pentru produsele rivale să lucreze cu software-ul său, a declarat joi compania americană, într-o mișcare menită să evite o posibilă amendă antitrust din partea UE.

Modificările propuse au venit la o lună după ce Comisia Europeană a lansat o investigație privind legarea de către Microsoft a Office și Teams, în urma unei plângeri depuse de Slack, aplicația de mesagerie pentru spații de lucru deținută de Salesforce, în 2020.

Concesiile preliminare ale Microsoft nu au reușit să răspundă preocupărilor. Joi, autoritatea de aplicare a legislației UE în domeniul concurenței a declarat că a luat act de anunțul companiei și a refuzat să facă alte comentarii.

Ce se va întâmpla cu aplicația Microsoft

Teams a fost adăugat gratuit la Office 365 în 2017. În cele din urmă a înlocuit Skype for Business și a câștigat în popularitate în timpul pandemiei, în parte datorită conferințelor video.

„Astăzi anunțăm schimbări proactive care sperăm că vor începe să abordeze aceste preocupări într-un mod semnificativ, chiar și în timp ce investigația Comisiei Europene continuă și cooperăm cu aceasta”, a declarat Nanna-Louise Linde, vicepreședinte al Microsoft pentru afaceri guvernamentale europene, într-o postare pe blog.

Aceasta a declarat că modificările urmăresc să răspundă la două preocupări ale UE: „clienții ar trebui să poată alege o suită de afaceri fără Teams la un preț mai mic decât cele cu Teams inclus și ar trebui să facem mai mult pentru a facilita interoperabilitatea între soluțiile de comunicare și colaborare ale rivalilor și suitele Microsoft 365 și Office 365”.

Modificările intră în vigoare de la 1 octombrie

Teams va fi vândut la un preț mai mic, cu 2 euro mai puțin pe lună sau cu 24 de euro pe an, clienților de bază ai Microsoft, care reprezintă cea mai mare parte a afacerilor comerciale ale companiei în Europa.

Noii clienți enterprise pot cumpăra Teams de sine stătător și separat pentru 5 euro pe lună sau 60 de euro pe an, în timp ce clienții enterprise existenți care au deja o suită cu Teams pot alege să o păstreze sau să treacă la o suită fără Teams.

Vor fi introduse noi resurse de asistență pentru a ajuta clienții și furnizorii independenți de software care doresc să elimine date din Teams și să le utilizeze în alt produs.

De asemenea, Microsoft va dezvolta o nouă metodă de găzduire a aplicațiilor web Office în cadrul aplicațiilor și serviciilor concurente, similar cu ceea ce face cu Teams, potrivit Reuters.

Miza este mare pentru gigantul tehnologic american, care a acumulat amenzi de 2,2 miliarde de euro din partea UE în domeniul antitrust în deceniul precedent pentru legarea sau gruparea a două sau mai multe produse, dar care de atunci a căutat o abordare mai conciliantă cu autoritățile de reglementare.