Michel Barnier, fostul negociator-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, este acum candidat în alegerile primare ale dreptei franceze pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor. Francezul şi-a menţinut miercuri criticile la adresa instanţelor judiciare europene, mai ales în ce priveşte politicile migratorii, avertizând că dacă nimic nu se schimbă am putea avea şi alte Brexituri, relatează AFP, citat de Agerpres.
Vorbind săptămâna trecută în oraşul Nîmes la zilele parlamentare ale formaţiunii Republicanii, fostul comisar european a produs stupefacţie. Acesta a afirmat că în problema imigraţiei Franţa este ameninţată în permanenţă de o decizie sau de o condamnare a Curţii de Justiţie a UE.
Contribuţia lui Michel Barnier în negocierea Brexitului a fost recunoscută unanim, dar a promis că dacă ajunge preşedinte al Franţei va convoca un referendum pentru ca Franţa să-şi regăsească libertatea de manevră în chestiunea imigraţiei. Acesta a fost motivul în cazul britanicilor și a jucat un rol semnificativ în decizia lor de a părăsi Uniunea Europeană.
„Cei care cred că Brexitul este acum în urmă – părerea generală este că negocierile au fost bine conduse -, că putem continua „business as usual”, fac o greşeală foarte gravă. Dacă nimic nu se schimbă, vor fi şi alte Brexituri”, a declarat pentru săptămânalul Le Point candidatul la preşedinţia Franţei.
Este nevoie de revizuirea politicii de imigraţie
Dezvoltând ideea evocată anterior despre instanţele judiciare europene, Barnier a susținut că „politica de imigraţie naţională şi politica de imigraţie europeană nu funcţionează”.
„Trebuie să facem o pauză, o oprire a imigraţiei extraeuropene, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, timp în care procedurile naţionale să fie revizuite, să negociem la nivel european asupra frontierelor externe ale Uniunii şi cu ţările de origine ale imigraţiei”, a explicat fostul oficial comunitar.
„Deocamdată, noi dorim să ne regăsim suveranitatea, sub forma unui scut constituţional care să securizeze deciziile luate pentru a consolida politica noastră migratorie. De ce? Pentru că, în condiţiile în care nu există vreo referinţă reală despre chestiunea fluxurilor migratorii în Constituţia noastră şi textele noastre naţionale şi europene sunt prea generale sau imperfecte, li se lasă mult loc instanţelor naţionale şi europene în interpretarea textelor. Există numeroase viduri legislative”, a argumentat Michel Barnier.
Francezul este de părere că un Brexit „poate să se întâmple şi în altă parte dacă nu suntem atenţi”.