Metode de slăbit în post. Mulți dintre noi se confruntă cu o problemă majoră în perioada postului: se îngrașă. Dacă mai punem în calcul și festinul de sărbători, avem rețeta completă. Pățim în 2021 cu mai mult kilograme.
Pentru a rezolva această problemă, nutriționistul Laura Ene spune ce ai de făcut. A oferit sfaturi care să te ajute treci peste această perioadă fără a te îngrășa.
„Postul este o mare provocare, mai ales pentru cei care se străduiesc să slăbească. Important e să alegem făinoase integrale, pâine integrală, de graham, de secară pe care să o combinăm cu o fasole bătută, humus, zacuscă sau salată de vinete. Asta s-ar potrivit cel mai bine în prima parte a zilei. Sigur, are încărcătură calorică destul de mare, dar aceste calorii pot fi consumate până seara. Nu este deloc potrivit însă să mâncăm sandwich-uri de genul acesta seara”, a explicat nutriționistul.
Potrivit specialistului, pentru masa de seară alege să consumi salate sau mâncărurilor gătite, cu măsline, brânză tofu, avocado, și poate chiar o garnitură de legume.
„Pentru că aceste legume se potrivesc cel mai bine la prânz. Și mă refer la cartof, la fasole boabe, la linte, năut, mazăre. Este minunat în post să alegem undeva la 200-250 grame din aceste alimente, dar atenție, fierte, alături de o altă garnitură de legume.
Legumele care se potrivesc seara ar fi ciupercile, fasolea verde, varza, vinetele, dovleceii, ardeii, chiar sub forma de ardei copți. Există o multitudine de alegeri posibile, cu condiția ca toate alimentele să fie gătite sub forma ”sănătos, gustos și dietetic”, sa punctat Laura Ene.
”Nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe ea”
„Nu fasolea bătută în sine, ci faptul că o decorăm cu foarte multă ceapă prăjită. Nici măcar ceapa prăjită nu este o problemă, atât timp cât este prăjită într-o lingură de ulei.Și dacă pentru trei porții de mâncare folosim o lingură de ulei, și prăjim ceapa în această lingură de ulei, adăugând puțină apă și suc de roșii, ne poate ieși un rântaș dietetic permis pentru oricine.
Se poate slăbi și în post, „având grijă la un somn de calitate, la organizarea meselor. Orice masă bogată, care depășește ora 20.00, este de fapt mâncare de noapte, care nu se mai ”cheltuie” și se depune până dimineață. Cât despre postul negru, nutriționistul este de părere că poate fi de folos. Sunt studii care spun că poate reface într-un fel organismul, sunt studii pe longevitate care spun că acest post negru poate ajuta. Însă, după o perioadă de abundență alimentară, nu pot să sar direct într-un post negru, ca să recuperez”, a punctat Laura Ene, potrivit capital.ro.