Social

Metoda revoluționară. Șoriciul de porc vindecă orbirea la om. Ce presupune metoda?

Metoda revoluționară. Șoriciul de porc vindecă orbirea la om. Ce presupune metoda?
reginamaria.ro

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Linköping din Suedia, corneea din colagen de porc restabilește vederea persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere.

Oamenii de știință au proiectat un implant corneean nou, la prețuri accesibile, realizat din piele de porc, pentru a ajuta pacienții cu keratoconus (o boală oculară degenerativă, bilaterală, progresivă, care duce la subțierea și deformarea corneei, cu afectarea severă a vederii și afectează între 50 și 200 de oameni din 100.000 la nivel global)

Cum se tratează în prezent “keratoconus”

Deși la momentul actual există unele opțiuni de tratament disponibile pentru keratoconus, acestea nu funcționează pentru toți pacienții. În cele din urmă, unii oameni vor avea nevoie de un transplant de cornee pentru a-și recăpăta întreaga vedere.

Cu toate că transplanturile de cornee sunt efectuate frecvent (de exemplu, aproape 185.000 au avut loc, în anul 2012, în 116 țări din lume), rămâne nevoia de asigurare a materialului pentru această operație.

Se estimează că, în prezent aproximativ 12,7 milioane de oameni sunt pe liste de așteptare.

Metoda realizată de cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia este una mai puțin invazivă pentru efectuarea unui transplant de cornee la persoanele cu keratoconus.

În urma unui studiu pilot în Iran și India (publicat recent în revista Nature Biotechnology), 20 de pacienți care erau orbi sau pe punctul de a-și pierde vederea din cauza keratoconusului avansat și-au recăpătat acest simț după 2 ani.

Caracteristicile corneei din șorici de porc

O mare parte din corneea ochiului este constituită din proteina de collagen. Ținând cont de acest aspect, cercetătorii au folosit molecule de colagen foarte purificate din pielea de porc pentru a crea un material alternativ pentru cornee.

Pielea de porc, potrivit cercetătorilor, este ușor accesibilă deoarece este un produs secundar al industriei alimentare. În plus, în timp ce medicii trebuie să folosească corneea umană donată în termen de 2 săptămâni, ei pot păstra implanturile pe bază de piele de porc timp de până la 2 ani.

Dr. Mehrdad Rafat, profesor asociat adjunct la Universitatea Linköping, a declarat:

Pe de altă parte, dr. Benjamin Bert, medic oftalmolog la Centrul Medical Memorial Care Orange Coast din Fountain Valley, CA, a explicat:

Calea de la transplant complet la implant

Dr. Neil Lagali, profesor la Departament. de Științe Biomedicale și Clinice la Universitatea Linköping și liderul grupului de cercetare care a dezvoltat noua metodă chirurgicală a keratoconului, a explicat urm[atoarele:

De asemenea, dr. Lagali a spus că prin această nouă metodă de implant mai puțin invazivă, pacientul își păstrează propria cornee. Chirurgul face o mică incizie în ea și introduce implantul… bioinginerie:

 Dr. Lagali și echipa sa de cercetare au descoperit că noua metodă de implant a evitat inflamația și vindecarea rănilor a fost foarte rapidă.

În acest context, dr. Benjamin Bert a explicat:

„A avea implanturi în locul unui transplant complet ajută la reținerea mai multor țesuturi ale pacientului, ceea ce, desigur, este de preferat pentru a preveni problemele cu respingere, neovascularizare sau alte complicații care se pot întâmpla”.

Potrivit studiilor, orbirea poate fi reversibilă

Oamenii de știință au efectuat un studiu clinic pilot pe un număr de 20 de persoane cu keratoconus avansat.

Din cei 20 de pacienți, 14 erau complet orbi, iar restul de 6 erau pe punctul de a-și pierde vederea înainte de operație.

Specialișii chirurgi din Iran și India au condus noua metodă de implant utilizând material corneean produs de bioinginerie.

Cercetătorii nu au raportat nicio complicație imediat după proceduri și nici pe parcursul celor doi ani în care au urmat pacienții studiului.

La 2 ani de la operație, cei 14 participanți nu mai erau orbi. De asemenea, încă 3 participanți care nu au văzut niciodată înainte de procedură au început să vadă slab.

Când va fi disponibilă corneea din șorici de porc

Chiar dacă folosesc țesut donator, Dr. Lagali speră că medicii chirurgi vor adopta această metodă ca o abordare mai simplă și mai sigură pentru tratarea keratoconului avansat.

„Deoarece nu necesită abilități de sutură și nu deschide ochiul, ar putea fi efectuată cu mai puțină pregătire chirurgicală și în mai multe locații”.

De asemenea, Dr. Lagali a spus că următorul pas în cercetarea lor este de a efectua studii clinice randomizate pe un număr mai mare de pacienți, potrivit ziare.com: