Social

Metoda inedită prin care Valeriu Gheorghiță vrea să crească rata de vaccinarea anti-COVID

Metoda inedită prin care Valeriu Gheorghiță vrea să crească rata de vaccinarea anti-COVID

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-coronavirus din România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre rata de vaccinare, deși centrele sunt tot mai goale. Care ar fi soluţiile? Ministrul sănătăţii vorbește despre bonusuri, despre vouchere despre organizarea unor tombole. Sunt acestea soluții, astfel încât să creștem rata de vaccinare? Medicul militar Valeriu Ghoerghiţă spune că există mai multe soluții de rezolvare.

„Cu siguranță nu există o singură soluție. Cu siguranță, abordarea trebuie să fie variată, însă cred că în centrul măsurilor trebuie să rămână informarea medicală și conștientizarea populației despre câteva lucruri cât se poate de importante, și anume: pandemia nu s-a încheiat, ține de noi care va fi evoluția numărului de cazuri și evoluția pandemiei în perioada următoare, este nevoie să înțelegem că fără vaccinare nu vom reuși să controlăm răspândirea virusului în rândul populației, este cât se poate de evident faptul că la acest moment virusul și boala se răspândește cu ușurință rândul persoanelor nevaccinate – au cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales atunci când vorbim de participarea în cazul unor evenimente cu număr mare de persoane. Se discută variante de motivare suplimentară a persoanelor care doresc să se vaccineze, se discută restricțiile. Este greu de evaluat care va fi impactul, însă nu trebuie să ne gândim doar pe termen scurt, trebuie să ne gândim și care va fi impactul acestor măsuri, atât de motivare asupra întregului program național de vaccinare, nu doar pentru vaccinarea COVID-19”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Antena 3.

Întrebat dacă funcționează recompensele financiare, medicul spune că în România s-ar putea ca lucrurile să funcționeze diferit de alte state

„Vedem că deja sunt state care folosesc astfel de măsuri de motivare. Nu am observat o creștere substanțială a numărului de persoane care au decis să se vaccineze ca urmare a implementării unor astfel de măsuri, dar aici s-ar putea ca lucrurile să funcționeze diferit, pentru că vorbim de alte valori sociale, vorbim de alte categorii populaționale, jumătate din populația României este în rural, unde sigur că nivelul social, nivelul economic este mai redus, deci probabil că pentru un anumit segment populațional va fi importantă această abordare. Sigur că nu va fi cuprinsă toată populația și în felul acesta cred că este nevoie, repet, de o abordare variată, dar care să aibă în centru informarea medicală corectă”, a precizat coordonatorul campaniei nationale de vaccinare.

Valeriu Ghoerghiţă a vorbit și despre primele centre de vaccinare în unitățile de învățământ.

„Se discută tot mai mult de această posibilitate. Pot să vă spun că există clar anumite spații, unități de învățământ, cum sunt campusurile universitare, anumite universități și chiar unități școlare, școli care se pretează pentru organizarea acestor puncte de vaccinare care pot să asigure un circuit corect și care pot să dispună și de personal medical pregătit pentru a derula aceste acțiuni de vaccinare.

Suplimentar, trebuie să luăm în calcul, în cazul minorilor, necesitatea şi obligativitatea însoţirii de către un reprezentant legal – părinţi sau tutore – atunci când vorbim de vaccinare şi, tocmai de aceea, trebuie să punem siguranţa tuturor înainte de toate. În momentul acesta aş spune că avem suficientă capacitate de vaccinare, avem suficiente centre de vaccinare la nivel naţional, oamenii se pot adresa, şi aceasta este perioada oportună în care trebuie să ne vaccinăm, pentru ca atunci când începe şcoala să avem beneficiile maximale obţinute prin vaccinare. Dar, da, se pot organiza astfel de cabinete de vaccinare şi probabil că o să le şi organizăm”, a conchis acesta.