Lifestyle

Metoda „Accidentul” în contextul pandemiei. Bătrânii, vicțimele vânate de escroci. Avertismentul autorităților

Metoda „Accidentul” în contextul pandemiei. Bătrânii, vicțimele vânate de escroci. Avertismentul autorităților

Înșelăciunile prin metoda „Accidentul” s-au diversificat în țară, în contextul pandemiei de coronavirus.

Numeroase persoane, mai ales bătrâni, cad victimelor escrocilor care, în numele unei rude, solicită ajutor financiar la telefon, pretinzând că aceasta ar fi avut de suferit în urma unui incident.

De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont. Aceste metode sunt utilizate și în județul Sălaj.

 O femeie din Sălaj a picat în plasa escrocilor

n bărbat care s-a recomandat a fi avocat Drăgan Daniel din Cluj-Napoca. Acesta i-a cerut să–i trimită 9.000 lei prin Western Union, sumă necesară pentru eliberarea fiului ei, care a fost implicat într-un accident rutier şi este arestat în Anglia.

Fără a-şi contacta fiul, femeia s-a dus la o unitate bancară şi a trimis banii. A fost sunată din nou de acelaşi bărbat care a confirmat că a primit banii, însă i-a spus că a apărut o problemă în privinţa victimei acidentului, şi anume că aceasta trebuie transportată la o clinică medicală privată, costurile ridicându-se la 10.000 lei.

Femeia a plecat din nou spre bancă, însă pe drum i-a cerut insistent bărbatului să i-l dea la telefon pe fiul ei. Abia când a auzit vocea “presupusului” fiu, şi-a dat seama că a fost înşelată.

Polițiștii atrag atenția că mulți escroci acționează în special la sat. Infractorii se dau drept curieri sau angajați ai unor specializate în lucrări de dezinfecție pentru prevenirea noului coronavirus. Odată intrați în gospodării, acești spărgători analizează situația și pentru a vedea dacă există bunuri și starea proprietarilor.

Cum acționează infractorii

Alți infractori se pot da drept brokeri care intermediază vânzarea de acțiuni, despre care spun că sunt deosebit de profitabile. Nu trebuie să dați curs unor asemenea oferte telefonice și să livrați banii unor persoane necunoscute, spune avocatul Zăloan Bogdan Milea.
„Există persoane care au fost, prin telefon, extrem de ușor, din păcate înșelate să remită sume mari de bani unor așa-ziși brokeri financiari, care i-au convins să investească în te miri ce acțiuni, aflând ulterior că au fost victimele unor înșelăciuni”, spune avocatul.
De asemenea, este nevoie de mare atenție și pentru prevenirea înșelăciunilor comise de falși curieri care solicită bani pentru diferite bunuri, despre care spun că ar fi fost trimise de rudenii sau prieteni din străinătate, iar pentru livrare este nevoie de plata comisionului.