Suveranul pontif a afirmat ieri, 06 august, în avionul care l-a transportat din Portugalia încapoi la Vatican faptul că Biserica Catolică este deschisă tuturor credincioșilor indiferent de orientare sexuală a fiecăruia. Liderul spiritual al catolicilor are datoria de a-i îndruma pe calea spiritualității pe toți fii lui Dumnezeu.
Papa Francisc s-a adresat reporterilor aflați în nava prilej folosit de suvernaul pontif pentru a clarifica zvonurile despre starea sa de sănătate. Liderul de la Vatican a precizat că se simte bine iar firele de la intervenția chirurgicală au fost scoase, însă este nevoit să poarte o centură abdominală cel puțin două-trei luni până când musculatura se va întări.
Declarațiile Suveranului Pontif despre comunitate de gay
În vârstă de 86 de ani, Papa Francisc părea într-o formă bună și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor aflați în aeronva care-l transporta de la festivalul catolic Ziua Mondială a Tineretului, desfășurat în Portugalia.
Unul dintre jurnaliști i-a reamintit că suveranul pontif a declarat în timpul călătoriei că Biserica este deschisă „tuturor, tuturor, tuturor,”, reporterul a continuat și l-a întrebat dacă nu cumva este împotriva orânduirii bisericești ca persoanele de altă orientare sexuală (homosexualii) să aibă aceleași drepturi și acces la unele dintre sacramentele bisericii.
Papa Francisc a răspsuns după cum urmează: ”Biserica este deschisă tuturor, dar există legi care guvernează viaţa în sânul bisericii. ”Potrivit legislaţiei, nu pot participa la (unele) sacramente. Asta nu înseamnă că e închisă. Fiecare persoană îl descoperă pe Dumnezeu în felul său în interiorul Bisericii”, a replicat Papa Francisc.
Papa Franscisc: „Biserica este deschisă tuturor, tuturor”
În cadrul conferinței de presă de la finalul călătoriei Papa a mai precizat că preoții Bisericii trebuie să-i întâmpine pe oameni, inclusiv cei care nu respectă legea, cu răbdarea și iubirea unei mame. Potrivit canoanelor bisericești femeile nu pot deveni preoți deoarece Iisus și-a ales apostoli doar bărbați.
Biserica nu permite căsătoria pesoanelor de același sex și nici nu binecuvântează sau oficializează astfel de cupluri, dar suveranul pontif susține legislația civilă care oferă cuplurilor de același sex drepturi egale în domenii sociale. Biserica nu condmană atracția față de persoanele de același sex, în schimb consideră drept păcat actele homosexuale.
De când a prelua conducerea Bisericii Catolice, Papa Francisc a încercat să reformeze instituția, să o facă mai primitorare și mai puțin dezaprobare chiar și în cazul comunității LGBT, însă fără a aduce schimbări prea mari învătăturilor care îndeamnă la castitate pentru cei care se simt atrași de persoanele de același sex.
O altă măsură pe care a luat-o Papa Francisc în urmă cu zece ani a constat în acordarea de roluri suplimentare femeilor,în rândul funcțiilor înalte de la Vatican menținând în același timp echilibrul firav între credincioșii mai liberali și cei conservatori, potrivit Agerpres.