Social

Mesajul Regelui Mihai din Decembrie 1989: Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile

Regele Mihai I

Decembrie 1989. Regele Mihai I, mesaj din EXIL pentru poporul român: Fiți pașnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!

Mesajul Regelui Mihai din Decembrie 1989! Au trecut 32 de ani de la cel mai important mesaj adresat din exil romanilor.

„Mesajul adresat românilor de Regele Mihai I de Crăciun 1989 este puțin cunoscut de societatea românească ?i mai ales de tânăra generație. El a fost transmis de Radio Europa Liberă în noaptea de Anul Nou, pe 31 decembrie 1989.

După 30 de ani de când a fost rostit, el rămâne – probabil – cel mai important mesaj adresat din exil românilor de către Regele Mihai I”, este postarea Familiei Regale a României, pe pagina de Instagram.

Mesajul Regelui Mihai I din decembrie 1989

„Sunt cu gândul și cu sufletul alături de voi. Sunt ca și voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacționează cei de la putere atunci când cereți doar drepturile cele mai elementare și totuși, totodată, am și aveți mari speranțe, fiindcă luați cuvântul manifestând, fiindcă nu vă mai temeți, fiindcă prin însuși sălbăticia represiunii înțelegeți și înțelegem cu toții că le e frică de voi celor de la putere. Manifestați pașnic cu lozinci, care să le spună care vă sunt năzuințele. Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu îi provocați. Fiți pașnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”, a fost mesajul Regelui Mihai I, transmis pe 18 decembrie 1989, potrivit Dcnews.

Timişoara a marcat,ieri, 32 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din decembrie 1989, prin ample manifestări pentru cinstirea eroilor martiri şi a celor care şi-au riscat viaţa pentru libertate.

Candelele nemuririi s-au aprins în aseară în Piața Victoriei din Timișoara, în memoria eroilor martiri din decembrie ’89. Membrii asociației Altar au format pe caldarâm o cruce din lumânări, pentru a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pnetur libertate.

De altfel, ieri, pe parcursul întregii zile, au avut loc numeroase acțiuni comemorative, în cadrul cărora a fost subliniată importanța momentelor istorice din decembrie ’89 de la Timișoara, care au dus la căderea comunismului.

Președintele Asociației Memorialul Revoluției, Gino Rado: Dacă pentru început a fost o solidarizare a enoriașilor cu pastorul Laszlo Tokes, acest lucru s-a transformat într-o luptă acerbă pentru libertate, pentru democrație. Din păcate cu multe sacrificii, în seara de 16 a fost primii arestați, primii torturați, iar din păcate în 17, adică mâine vom avea 32 de ani de când s-a deschis focul, cu glonț de război împotriva timișorenilor și au murit peste 70 de timișoreni.

Manifestările de ieri seară au mai cuprins un marș în memoria eroilor pe traseul Revoluției, organizat de Galeria Poli, spectacole și concerte și se vor încheia cu Sfânta Liturghie la miezul nopții, pentru că astăzi va fi zi de doliu.