Într-un discurs neașteptat, la care face referire marți, 25 octombrie 2022, publicația LaVanguardia, premierul Meloni a declarat în fața Camerei Deputaților că Italia nu va ceda la „șantajul” lui Vladimir Putin.
Meloni afirmă că Italia se angajează față de Europa și NATO și spune NU șantajului rusesc
Premierul italian, Giorgia Meloni, a declarat, în discursul de învestitură, că Italia este angajată față de Europa și NATO. Contrar afirmațiilor partenerului Silvio Berlusconi, care susține că este prieten cu Putin, Meloni a spus:
„A ceda șantajului lui Putin în domeniul energiei nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o, deschizând calea unor noi pretenții și șantaje de viitoare creșteri ale prețului energiei mai mari decât cele la care am asistat în ultimele luni.”
Discursul va fi salutat pe scară largă în întreaga Europă, retorica alegerilor fiind un motiv de îngrijorare. Dar, în cel mai important discurs din cariera sa, Meloni a părut să adopte un ton mult mai moderat, oscilând între mesaje pentru electorat și altele pentru deputați și pentru lumea largă.
Un discurs neașteptat
Discursul a fost unul neașteptat, care i-a luat pe toți criticii ei prin surprindere. Ea a mers atât de departe încât i-a citat pe toți, de la Steve Jobs de la Apple la Papa, asigurându-se că a asigurat lumea că nu va ataca avortul sau drepturile civile și condamnând clar fascismul, scrie media.
Meloni a subliniat:
„Nu am simpatizat niciodată cu regimurile antidemocratice, inclusiv cu cel fascist”, în ciuda asocierii sale din trecut cu Mișcarea Socială Italiană post-fascistă (MSI), un partid fondat de susținătorii lui Benito Mussolini în 1946”.
Ea a continuat să spună că: „Legile rasiale, adoptate împotriva evreilor de către regimul lui Mussolini în 1938, reprezintă punctul cel mai de jos din istoria Italiei”, adăugând că guvernul va lupta „împotriva oricărei forme de rasism, antisemitism, violență politică, discriminare”.
În timpul discursului, de mai bine de o oră, Meloni a recunoscut că la Bruxelles sunt „curioși” în legătură cu atitudinea pe care noul Executiv o va avea față de instituțiile comunitare.
Premierul actual al Italiei a explicat în același context că gândirea sa nu este o „erezie”, ci „pragmatism”, și că nu intenționează să „saboteze UE”, ci să o facă mai „eficientă”, dar respectând regulile comunitare în materie bugetară.