Cine ar putea porni un proiect de mare anvergură, megaloman, dacă nu țările arabe. Arabia Saudită demarează un proiect în valoare de miliarde de dolari. Care este concepția lui, cum arată el, pe cine a supărat și cum vor fi înmulțiți banii arabilor, prin ideea inovativă, în cele ce urmează la Infoactual, astăzi.
Mega proiect al Arabiei Saudite, aprig criticat. Pe cine a supărat Prințul și ce planuri are pentru a înmulți banii. Video
Arabii vor să demonstreze întregii lumii că din deșert se pot face bani. Proiectul megalomanic vine să întărească ideea că ”se pot face bani și din piatră seacă”.
Orașul cu zero emisii de carbon se numește Neom, va fi construit în provincia Tabuk din nord-vestul Arabiei Saudite și va avea zero emisii de carbon. Proiectul Arabiei Saudite este uriaș și se ridică la suma exorbitantă de 500.000 de miliarde de dolari. În interiorul acestui oraș va exista și un zgârie nori gigant.
Descriere proiect: Un oraș nou. Numele lui: Neom. Mega proiectul este schițat după viziunea prințului Mohammed bin Salman. Numele noului oraș este format din echivalentul grecesc neos ceea ce se traduce prin “nou“, şi ”mustaqbal”, care în arabă înseamnă “viitor“.
”Noul oraș al viitorului” despre care unii oameni au spus că este de domeniul SF, va acoperi 10.000 de mile, la pătrat, din provincia saudită Tabuk.
Aici va exista un zgârie-nori gigant, cu o lungime de 120 de kilometri, numit „Mirror Line”. Construcția gigant va găzdui case supraetajate, birouri, parcuri publice, școli și va avea o fațadă oglinzi, de aici și numele ”mirror”.
Proiectul din Neom face parte din planul de a transforma o parte din desert într-o regiune „high-tech”.
Neom include un oraș industrial și o stațiune montană pentru ski, dar piesa centrală este „The Line”, orașul linear. Aici vor fi grădini și parcuri și toate se vor afla în interiorul blocului-turn.
„The Line” vrea să găzduiască 9 milioane de oameni. Aceștia nu vor fi nevoiți să mergă pe jos, pentru că vor putea accesa toate facilitățile tehnologice în doar cinci minute. Hrana va proveni de la fermele supraetajate care se vor afla în interiorul blocului-turn.
Orașul linear gigant, care este conectat la o rețea de transport subterană ce face legătura între coasta Mării Roșii și munții și văile din nord-estul Arabiei Saudite.
Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași. Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali și, în același timp, inclusiv cu munți de 2.500 metri.
Orașul ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării. Locația dată va folosi 100% energie regenerabilă și 95% din teritoriu va fi rezervat naturii sălbatice. Sănătatea și bunăstarea locuitorilor va fi prioritizată, în detrimetul transportului și al infrastrucuturii, cel puțin așa arată proiectul pe hârtie, deocamdată.
Critici aprige aduse proiectului
Se vede că nici aici nu se poate fără critici. Au existat voci care au exprimat ceea ce simt, cu voce mai tare sau mai moale.
Deși proiectul se află într-o fază incipientă, uriașa viitoare construcție a stârnit deja critici printre activiștii de mediu, întrucât triburile locale au fost strămutate. Altfel, legătura între coasta Mării Roșii și munții și văile din nord-estul Arabiei Saudite, nu ar fi fost posibilă, nici teoretic, nici practic.
Angajații de la „Neom”, totodată, se tem că oamenii ar putea să nu dorească să locuiască într-o clădire atât de înaltă și supraetajată, mai ales în contextual pandemiei de COVID-19. Mai mult decât atât, aceștia consideră că modul în care va fi structurată construcția va afecta alimentarea cu apă, mobilitatea păsărilor și animalele care trăiesc în zonă.
Finanțarea Neom și listarea la Bursă
Liderii țărilor bogate nu se gândesc cum să strângă cureaua, ci mai degrabă cum să înmulțească banii care îi au deja. De aici a venit și ideea surselor de finațare ale noului oraș, completată de listarea la Bursă.
Prințul Mohammed bin Salman a declarat că zona de business a Neom va fi listată în 2024. Mai mult decât atât, prima fază a proiectului care se va încheia în 2030 va costa 1,2 trilioane de riali, iar jumătate din aceștia vor fi acoperiți din fondul suveran de investiții, informează Times of India.
”Neom va aduce un trillion de riali (266 de miliarde de dolari) la Bursa saudită. Cel puțin 1.2 trilioane de riali la început, apoi va crește după completarea proiectului la 5 trilioane”, a ținut să sublinieze prințul saudit, cu referire la proiectul lui de suflet.
O evaluare inițială a impactului a fost realizată în ianuarie 2021 și arată că giganticul turn ar putea fi construit în etape și ar putea dura 50 de ani.
Ce spune prințul Arabiei Saudite despre proiect
Prințul saudit spune că noutatea acestui oraș este exact modul în care se vor mișca oamenii: în trei direcții – sus, jos, de-a lungul orașului.
„Ideea unui oraș supraetajat (urbanism cu gravitație zero) dă posibilitatea oamenilor să se miște în trei direcții (sus, jos și de-a lungul orașului). De asemenea, față de clădirile obișnuite, conceptul supraetajării parcurilor, școlilor, locuințelor și birourilor face posibilă accesarea tuturor locurilor frecventate zilnic în doar 5 minute”.
Acest proiect va depăși cu mult imaginația care până acum ne limita la o simplă tablă de șah a vieții, unde puteam merge oricum, nu doar pe-o linie, cum ne arată noua idee a saudiților. Când proiectul va fi gata și cursul vieții oamenilor de aici va fi la fel de ”linear”, după cum ideea originală, de domeniul fanteziei, ne-o arată.
Foto: gadgetreport/ video: youtube