Vara, plajele sunt pline la refuz de oameni. O simplă plimbare pe mal, poate să aducă o întâlnire față în față cu meduzele. Și nu orice fel de meduze, ci unele gigant, așa cum au fost văzute și în anii anteriori, în Marea Britanie.
Meduze gigantice „ucigașe”, denumite ”Man o’ War”, vor invada iar plajele britanice
Oficialitățile îi avertizează pe britanici să fie atenți, deoarece meduzele uriașe „ucigașe” vor ajunge pe plajele britanice. Oamenii merg pe plaje, fugind de căldura excesivă, în timp ce meduzele sunt aduse de vântul puternic, ce le împinge de la ”spate”, tocmai din Portugalia.
Impozantele creaturi marine pot avea tentacule de până la 160 de metri – echivalentul a cinci autobuze cu etaj, titrează Mirror.
Țestoasele se îndreaptă, vara, din Portugalia spre apele din Marea Britanie, pentru a se hrăni cu meduze, care sunt de fapt o colonie plutitoare de animale foarte mici, așa că, dacă observați un „Man o’ War” portughez, este posibil ca o broască țestoasă să nu fie prea departe.
Meduzele portugheze „Man o’ War” înțeapă incredibil de puternic și pot provoca agonie oricui, spun specialiștii britanici. Deși sunt rare, anul trecut au fost raportate 62 de apariții în Marea Britanie. Vremea cu vânt accentuat și mareele puternice le pot face să ajungă pe plajele britanice.
Copiii și bătrânii sunt cei mai expuși riscului de a fi înțepați de aceste creaturi ciudate. Ocazional, meduzele uriașe pot ucide oameni, scrie Mirror.
Cei care se află pe plajă, staționează sau pur și simplu se plimbă, sunt îndemnați să se ferească de acestea, să nu se apropie de ele sub nici o formă și să stea cât mai departe de meduzele transparente, de formă ovală, pentru a evita orice rănire dureroasă.
În aceste zile se așteaptă o avalanșă de oameni care să iasă la soare, pe plaje, în apropierea apelor.
Plajele din întreaga țară (Marea Britanie n.r.) se vor aglomera în următoarele zile, deoarece Marea Britanie se va încălzi, iar temperaturile vor depăși 32 de grade Celsius, spun jurnaliștii tabloidului britanic, în reportajul lor.
O creștere a temperaturii nu afectează cantitatea de meduze, care ar putea invada țărmurile britanice. Oameni care fac plajă trebuie, însă, să fie conștienți de pericole, dar și de semnele pe care trebuie să le observe, când stau în apă sau pe malui ei.
Recomandări medicale ca prim ajutor
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie oferă câteva sfaturi utile pentru oricine este înțepat. Este bine să se clătească imediat zona afectată cu apă de Mare și nu cu apă potabilă. Se recomandă îndepărtarea spinilor de pe piele, folosind o pensetă sau ”marginea unui card bancar”. Înmuiați zona în apă foarte caldă, cât mai caldă posibil, timp de cel puțin 30 de minute și să folosiți prosoape fierbinți, înmuitate cu apa de mare. Totodată, este indicat să luați analgezice precum paracetamol sau ibuprofen.
Serviciul de Sănătate Britanic transmite, totodată, că nu ar trebui să fie utilizat oțet, pentru a trata înțepăturile și nici nu este indicat să se ”urineze” pe ele, contrar credințelor populare. ”Nu aplicați o pungă de gheață sau de frig pe înțepătură, nu atingeți niciun spin cu mâinile goale și nu acoperiți sau închideți rana”, spun specialiștii britanici în sănătate.
Cazuistică
În 2010, de exemplu, Maria Furcas, în vârstă de 69 de ani, a suferit o reacție alergică și a murit după ce a fost înțepată la picior de un Man o’ War, în timp ce înota cu sora ei la Porto Tramatzu, lângă Cagliari, în Sardinia, relatează The Sun.
Iar în 2018, Verity Stainton, în vârstă de 13 ani, a ieșit din mare și părea acoperită de niște arsuri profunde, după ce a fost înfășurată de meduză, în timp ce înota în apropiere de Mablethorpe, Lincolnshire.
Părerea specialistului despre meduze
Amy Pilsbury, reprezentant al programului Citizen Science la Marine Conservation Society, a declarat „Meduzele portugheze Man o’ War” au o înțepătură foarte puternică, așa că, dacă le observați plutirea pe apă, o formă ovală, transparentă, cu o creastă, vizibilă la suprafața apei, feriți-vă și fugiți cât mai repede de la fața locului.
„Înregistrările noastre de observare a meduzelor arată că aceste creaturi asemănătoare meduzelor (sunt de fapt o colonie plutitoare de animale) sunt extrem de rare în Marea Britanie. Am avut 62 de apariții raportate ale lui Man O’ War portughez în 2021”, a spus Amy Pilsbury.
Și ea a cofirmat că venirea acestora se datorează vântului și nicidecum temperaturilor ridicate.
„Meduzele vin pe coastele britanice în fiecare an, în timpul lunilor de vară, dar acest lucru se datorează mai mult vântului care îl poartă pe portughezul Man o’ War pe coastele noastre, decât temperaturii. Datorită plutitorilor lor mari, plini de aer, pot fi purtați cu ușurință pe timp de vânt, așa că, de multe ori, este posibil să observați mai multe, grupate”, a menționat Amy Pilsbury.
Anul trecut, oamenii se plimbau liniștiți, pe lângă meduzele care au fost aduse de valuri, direct pe plaja Sidmouth din Devon.