Social

Medicul Monica Pop, atenționare despre o boală ascunsă: „Poate duce la orbire”

Medicul Monica Pop, atenționare despre o boală ascunsă: „Poate duce la orbire”

Prof.dr. Monica Pop atenționează asupra unei boli, des întâlnite la români, care poate duce către niște complicații cu efecte ireversibile. Este vorba despre pacienții cu diabet și afecțiunile oculare grave, care apar brusc.

Diabetul este o boală cronică care dă complicații grave și care atacă în timp și vederea. Într-o postare pe blogul ei, prof. dr. Monica Pop, cunoscut oftalmolog, scrie despre această maladie și sfătuiește pacienții cum să acționeze pentru a preîntâmpina dezvoltarea unor afecțiuni și mai grave, provocate de diabet.

Controlați-vă ochii de două ori pe an!

„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic, de două ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom. Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic. Mulți pacienți spun că nu au știut! Vin, adesea, în stadii de multe ori ireversibile! Aveți grijă!“, a scris medicul oftalmolog Monica Pop.

Retinopatia diabetică poate duce la orbire

Retinopatia diabetică este o afecțiune care afectează vasele de sânge ale ochilor. Dacă nu este depistată la timp și tratată, poate duce la orbire.

„Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat sunt de mai multe tipuri. Inițial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave până la pierderea vederii. În stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibilă.

Tratamentele constau inițial în aplicații specifice de laser, injecții intraoculare, cu șanse bune în unele tipuri de hemoragii sau edem macular şi intervenții chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) în retinopatia diabetică proliferativă. Bineînțeles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de bază“, atenționează prof.dr. Monica Pop.

Simptomele nu trebuie ignorate

Medicul atrage atenția și asupra simptomelor, care de multe ori nu sunt băgate în seamă. Acestea pot apărea cu predilecție la diabetici, dar și la alte persoane nediagnosticate.

Dacă aveți impresia că vedeți pete, vă scade brusc vederea sau apare pierderea parțială a unui sector al câmpului vizual trebuie să mergeți de urgență la un consult la medicul specialist oftalmolog.

„Din păcate, se știe ca diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiune arterială, infarct miocardic sau în orice altă zonă, tromboză venoasă, embolie. Acestea pot apărea şi la ochi, traducându-se prin scăderi bruște de vedere.

Acest simptom trebuie să trimită pacientul urgent (în maxim 1-4 ore de la debut !) la consult oftalmologic pentru a se putea lua rapid atitudine în situația în care este vorba de un accident ischemic ocular. Această afecțiune are șanse de recuperare doar în primele 4 ore de la debut. Nu este însă o siguranță nici în aceasta situație”, a mai scris Monica Pop.