Dr. Anthony Fauci, principalul consilier medical al președintelui Biden, intenționează să se retragă în decembrie pentru „următorul capitol” al carierei sale.
Medicul a șapte președinți americani se retrage din activitatea de la Casa Albă. Care sunt planurile de viitor ale dr. Fauci
Dr. Fauci, care a consiliat șapte președinți și a petrecut mai mult de jumătate de secol la National Institutes of Health, a declarat într-un interviu duminică că „nu se retrage în sensul clasic„.
Dr. Anthony S. Fauci a declarat luni că intenționează să părăsească serviciul guvernamental în decembrie pentru a „merge la următorul capitol” al carierei sale și că va renunța la funcția de consilier medical principal al președintelui Biden și la cea de director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, pe care îl conduce de 38 de ani.
Anunțul făcut de Dr. Fauci, în vârstă de 81 de ani, nu a fost complet neașteptat. El a lăsat de ceva timp să se înțeleagă că se gândește să se retragă.
Care sunt planurile de viitor
Într-un interviu acordat duminică seara, medicul a declarat că „nu se retrage în sensul clasic„, ci se va dedica călătoriilor, scrisului și încurajării tinerilor să intre în serviciul guvernamental.
„Atâta timp cât sunt sănătos, ceea ce sunt, și sunt energic, ceea ce sunt, și sunt pasionat, ceea ce sunt, vreau să fac unele lucruri în afara domeniului guvernului federal„, a declarat Dr. Fauci în interviu pentru New York Times, adăugând că dorește să își folosească experiența și cunoștințele sale în domeniul sănătății publice și al serviciului public pentru „sperăm că va inspira generația tânără„.
Ce spune președintele Biden
Într-o declarație de luni, președintele Biden i-a mulțumit doctorului Fauci, pe care l-a numit „un slujitor public dedicat și o mână sigură, cu înțelepciune și intuiție„. Cei doi au lucrat îndeaproape împreună în timpul unei epidemii globale a virusului Zika, când Biden era pe atunci doar vicepreședinte.
„Datorită numeroaselor contribuții ale doctorului Fauci la sănătatea publică, au fost salvate vieți aici, în Statele Unite și în întreaga lume„, a spus președintele american.
Istoric dr. Fauci
Puțini oameni de știință au avut un impact atât de mare și de durabil asupra politicii publice. Dr. Fauci s-a alăturat National Institutes of Health în 1968, când Lyndon Johnson era președinte; a fost numit director al ramurii de boli infecțioase în 1984, când epidemia de SIDA a cerut atenție.
Dr. Fauci a sfătuit fiecare președinte de la Ronald Reagan încoace – șapte în total – și a fost considerat a fi un expert în a naviga prin legătura dintre știință și politică.
Printre cele mai mari realizări de care este mândru, a spus el, se numără munca sa alături de președintele George W. Bush în dezvoltarea unui program global de combatere a H.I.V./SIDA, cunoscut sub numele de PEPFAR, care a salvat aproximativ 21 de milioane de vieți.
Bush, al cărui tată, George Bush, l-a numit pe dr. Fauci „un erou” în timpul unei dezbateri prezidențiale din 1988, i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății în 2008.
Dar dr. Fauci, care a fost catapultat în lumina reflectoarelor atunci când coronavirusul a început să se răspândească în 2020, nu a putut scăpa de politizarea erei Trump. Președintele Donald J. Trump s-a jucat în mod deschis cu ideea de a-l concedia (deși ar fi fost dificil, deoarece dr. Fauci nu este numit politic). Figură controversată în perioada pandemiei, dar a trecut și peste aceasta, cu bine până la urmă.
Totodată, el a spus că a luat în considerare posibilitatea de a se retrage după ce Trump a părăsit Casa Albă, dar a simțit că nu poate refuza crerea din partea actualului președinte Biden, de a fi consilierul său medical, în plină criză a coronavirusului. Și de aceea a rămas, în continuare și până astăzi, la Casa Albă.
Foto: evz