Medicii fac un nou apel la populatie. Managerii de spitale reiterează faptul că sistemul de sănătate este suprasolicitat, iar personalul este epuizat. Medicul şef al UPU-SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a precizat că dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, ţara noastră înregistrează recorduri negative, iar oamenii trebuie să colaboreze şi să se vaccineze.
Bogdan Opriţa: S-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, nu mai putem să avem paturi de ATI, să nu mai putem să avem paturi cu oxigen. Dacă în valul doi, undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu dăm drumul la 10% din pacienţi.
Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare
Pe lângă acest val, care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu-i putem neglija.
Medicii fac un nou apel la populatie. Ordinul ministrului sănătăţii stabileşte foarte clar că trebuie să îngrijim ambele categorii de pacienţi, astfel încât oricât de multe paturi la ATI am face noi, ele se vor umple. Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman.
De altfel, potrivit ultimului bilanţ anunţat ieri de autorităţi, în România au fost raportate 4.151 de noi cazuri de COVID-19 în decurs de 24 de ore, în condiţiile în care au fost efectuate peste 21 de mii de teste.
Numărul pacienţilor la ATI a atins un nou record – 1.456 de cazuri, iar autorităţile au anunţat şi 97 de noi decese.
Incidenţa cea mai ridicată este tot în judeţul Ilfov – 9,17 la mia de locuitori, dar Bucureştiul a coborât sub nivelul de 7. Ca zone roşii cu incidenţe la 14 zile de peste trei cazuri la mia de locuitori mai figurează nouă judeţe din ţară. Din totalul românilor care s-au îmbolnăvit de la începutul epidemiei, aproape 90% s-au vindecat, informează RRA.