Actual Economic

Medicii continuă să plece din ţară, deşi salariile au crescut. Care sunt motivele

medici

Exodul medicilor și asistentelor din România în străinătate nu poate fi oprit, el ajungând un fenomen îngrijorător pentru sistemul de sănătate din țară. Chiar dacă salariile medicilor au crescut, începând cu data de 1 ianuarie 2022 cu un sfert din venitul de bază, așa cum este prevăzut în Legea Salarizării, medicii şi asistentele din ţara noastră continuă să plece. La rândul lor, sindicaliştii din sănătate au transmis ieri o ”atenţionare publică”, prin care spune că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant.

Medicii continuă să plece din ţară, deşi salariile au crescut. Care sunt motivele

Recent, Serviciul Național NHS din Marea Britanie a anunțat că numărul de angajați din afară veniți în Insulă, din ultimii 5 ani, s-a dublat, iar medicii și asistentele din țara noastră sunt, ca pondere, în top 10 în rândul statelor de proveniență.

Analiza NHS arată că 34% dintre medicii noi din Marea Britanie din 2021 au fost instruiți inițial în străinătate. Aceasta este o creștere importantă față de 2015, când procentul era de doar 18%, potrivit Daily Mail.

Cifrele care reprezintă numărul de asistente medicale sunt similare, ele crescând la 34% în 2021, de la 7% în 2015. Astfel, unul din 3 medici și asistente care s-au alăturat sistemului de sănătate din Marea Britanie în 2021 au fost recrutați din străinătate.

Peste 40.000 de medici au plecat din țară în străinătate în ultimii 10 ani

Datele NHS prezintă faptul că ponderea personalului medical recrutat din străinătate aproape s-a dublat între 2014 și 2021.

Analiza a arătat că 34% dintre medicii care au venit să lucreze în Marea Britanie în 2021, proveneau din străinătate, astfel: India – 30.638, Pakistan -17.005, Nigeria – 10.003, Egipt – 8.776, Irlanda – 4.892, Africa de Sud – 4.880, Grecia – 4.421, Sudan – 3.917, Italia – 3.886, România – 3.408.

Pentru asistente, proporția celor formate în Marea Britanie a fost anul trecut de doar 61%, fiind o scădere de la 61% în 2015. Cei recrutați din străinătate au ajuns la 39%, iar în top apar țări precum India – 21.357, Filipine – 17.825, Nigeria -4.722, Zimbabwe, Ghana, Australia, Italia, Irlanda, România – 663.

Numărul medicilor români și a asistentelor din țara noastră, care au ajuns să lucreze în Marea Britanie, depășește pe cel provenit din țări occidentale dezvoltate, precum Germania, Franța și Spania.

Potrivit statisticilor din România peste 40.000 de medici au plecat din țară în străinătate în ultimii 10 ani, pentru a profesa în Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie și în alte state.

”Atenţionare publică: Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant!

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis sâmbătă, 13 august, o ”atenţionare publică”, prin care spune că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant.

”Atenţionare publică: Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant! Asemenea tuturor cetăţenilor din această ţară, angajaţii din sănătate sunt afectaţi de scăderea continuă a puterii de cumpărare. Ea este ivită pe fondul absenţei intervenţiilor corective la adresa veniturilor salariale (în sensul creşterii lor) în contextul inflaţiei”, a transmis, sâmbătă, Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Migraţia personalului medical a revenit la un nivel alarmant

Sindicaliştii afirmă că ”această situaţie a determinat reluare tendinţei (accentuate) de migraţie a personalului medical, cea mai importantă creştere fiind înregistrată în rândul asistentelor medicale”.

”Precizăm că scăderea forţei de muncă din sectorul public de sănătate nu afectează doar personalul medical, extinzându-se şi la restul categoriilor de personal. Pe primul loc la această categorie se află personalul auxiliar sanitar, alături de scăderea puterii de cumpărare ca factor ce determină reducerea motivaţiei de a rămâne în sistem intervenind şi nemulţumirile din ce în ce mai ample faţă de rămânerea în urmă în privinţa acordării creşterilor salariale”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, situaţia este similară în cazul personalului nemedical (TESA).

”Spre exemplu, în ultima lună s-a înregistrat un număr semnificativ de demisii în rândul angajaţilor specializaţi în resurse umane. Absenţa intervenţiilor corective necesare amplifică continuu această problemă, reprezentând o ameninţare în creştere la adresa capacităţii serviciului public de sănătate”, au mai transmis sindicaliştii.

Câștigurile medicilor din Roânia sunt diferite, în funcție de secția de specialitate, de gradul de încadrare – medic, rezident, specialist și primar) și la salariul de bază se adaugă sporuri care pot duce la creșteri consistente.