Actual International

Măsurile UE întăresc Rusia în loc să oprească războiul. Putin va anexa un nou stat

Vladimir Putin
Arhivă

Putin spune că sancțiunile occidentale duc la unificarea dintre Rusia și Belarus. Cele două țări au semnat un tratat în sprijinul integrării, în 1997, și au accelerat acest proces în ultimii ani.

Președintele Vladimir Putin a spus că „presiunea politică și socială fără precedent” din Occident și o serie de sancțiuni impuse în urma invaziei Ucrainei pun presiune pe Belarus înspre unirea mai rapidă cu Rusia.

Liderul rus, în vârstă de 69 de ani, a declarat vineri într-un forum că presiunea „ne împinge să grăbim procesul de unificare”.

Acest lucru ar fi făcut pentru a „minimiza daunele cauzate de sancțiunile ilegale, pentru a face mai simplă fabricarea de produse necesare, pentru a dezvolta noi competențe, pentru a extinde cooperarea cu țările prietene”, a spus el.

Aliații vecini, care au ambii granițe cu Ucraina, au început să se integreze de la semnarea unui tratat, în 1997, menit să întărească legăturile tensionate în urma dizolvării Uniunii Sovietice.

În conformitate cu Tratatul Uniunii, fiecare stat rămâne suveran, dar acordă celorlalți cetățeni drepturi de ședere și cetățenie.

În timp ce entuziasmul președintelui belarus Alexandru Lukașenko față de Moscova a tot crescut și a tot scăzut, el a fost condus mai aproape de Putin în 2020, când președintele rus a sprijinit reprimarea protestelor antiguvernamentale de la Minsk, în urma alegerilor contestate.

Pe 24 februarie 2022, Lukașenko a permis Rusiei să folosească Belarus ca rampă de lansare atunci când Moscova și-a pornit invazia în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, liderii Grupului celor Șapte (G7) și ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au discutat despre Belarus în summit-uri consecutive, NATO condamnând „integrarea militară a Moscovei cu Belarus” într-un nou cadru strategic care a etichetat Rusia ca o „amenințare directă” la adresa păcii și stabilității în regiune.

Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Rusia și Belarus trebuie să ia măsuri urgente comune pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și de pregătire a trupelor de luptă.

Duminică, în timp ce Lukașenko a vizitat Sankt Petersburg, Putin a spus că Rusia va staționa în curând rachete capabile să transporte arme nucleare în Belarus.

Joi, în timpul unei întâlniri la Minsk dintre Lukașenko și diplomatul rus de vârf Serghei Lavrov, președintele belarus a spus că Rusia „trebuie să fie pregătită” să răspundă la amenințările nucleare percepute din partea puterilor occidentale.