Social

Măsurile fiscale intră în vigoare în câteva zile! Cine este afectat

măsuri fiscale Sursa foto: e-guvernare
sursa foto arhiva companiei

Începând cu 1 ianuarie a anului viitor, se vor implementa modificări semnificative în legislația fiscală. Măsurile vor afecta atât mediul de afaceri local, cât și cetățenii obișnuiți.  Scopul acestor măsuri adoptate de Guvern este generarea de venituri mai mari pentru bugetul de stat.  Impactul se va resimți în diverse sectoare ale economiei naționale.

Afacerile locale, inclusiv microîntreprinderile, vor fi supuse unor noi reguli fiscale.

Mediul de afaceri va fi afectat

Conform acestora, microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru veniturile până la 60.000 de euro. Ele vor plăti un impozit de 3% pentru veniturile care depășesc pragul de 60.000 de euro. O schimbare majoră constă în renunțarea la impozitarea profitului cu 16% pentru ratele de rentabilitate peste 30%, marcând o ajustare semnificativă în abordarea fiscală.

Companiile cu cifra de afaceri mai mare de 500 de milioane de euro vor fi supuse unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Accizele vor cunoaște o reducere proporțională cu nivelul investițiilor. Impozitul pe profit se va menține la 15%. Impozitul nu va fi mai mic de 1% din cifra de afaceri calculată.

Cum vor fi băncile afectate de măsurile fiscale?

În privința băncilor, se va impune un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri în anii 2024 și 2025. Astfel, se revine la o taxă de 1% din 2026 . Cu toate acestea, se evidențiază că aceste impozite suplimentare vor avea un impact indirect asupra clienților, deoarece banii proveniți din aceste măsuri se vor regăsi, în cele din urmă, în buzunarele acestora.

Alte măsuri fiscale prevăzute pentru anul 2024 includ un impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul petrolului și gazelor cu afaceri de peste 50 de milioane de euro. În domeniul angajaților din IT, se menține scutirea de impozit, dar numai pentru veniturile sub 10.000 de lei. De asemenea, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor începe să plătească CASS din 2021, conform informațiilor furnizate de alba24.ro. Aceste măsuri fiscale vor aduce schimbări semnificative în peisajul fiscal din România și vor solicita adaptări și ajustări atât din partea mediului de afaceri, cât și din partea cetățenilor, potivit Alba24.