Statul se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al economiei. Situația țării este sub presiunea unui deficit bugetar extrem de mare. Oficialii doresc să acționeze pentru a putea aduce România pe o linie de plutire. Măsuri fiscale vor schimba viața românilor.
Măsurile fiscale vor ajunge astăzi pe masa Guvernului. După două luni de discuții, acestea vor ajunge la Executiv pentru a fi adoptate.
Măsurile fiscale ajung pe masa Guvernului
Măsurile fiscale vor ajunge la Guvern pentru a fi adoptate. După lungi negocieri și probleme întâmpinate la nivelul Coaliției, inițiativele care vor pune românii la cheltuială urmează a fi adoptate. Cetățenii se vor confrunta cu multe schimbări. Anumite taxe sau impozite vor crește foarte mult. Deficitul bugetar va fi diminuat din buzunarele oamenilor.
Peste 80 de modificări ale Codului fiscal au fost realizate de Coaliție. De la creșteri salariale până la impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu poate fi dovedită. Salariul minim ar urma să crească de la 3.000 la 3.300 de lei brut pe economie. De asemenea, va exista o creștere în domeniul construcțiilor, din punct de vedere al veniturilor. Creșterea va fi de la 4.000 la 4.500 de lei.
Voucherele de vacanță
Voucherele de vacanță reprezintă un plus primit de salariați care este extrem de apreciat la nivelul românilor. Dar, și acestea vor suferi anumite modificări. Voucherele vor fi majorate la 1.600 de lei, însă vor putea beneficia de ele doar cei cu venituri nete sub 8.000 de lei. Astfel, lista de beneficiari va fi diminuată.
În schimb, TVA crește de la 5% la 9% pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, panourile fotovoltaice, pompele de căldură sau activitățile din parcurile de distracții. De asemenea, va fi o creștere de la 9% la 19% pentru vânzarea de bere fără alcool și alimente cu adaos de zahăr.
Taxă pe lux
Având în vedere măsurile fiscale, luxul va fi taxat de stat. Astfel, luxul este supus impozitării. Casele cu o valoare mai mare de 500.000 de euro din România vor fi supuse unui impozit suplimentar anual de 0,3%. Dar, doar partea care depășește această sumă va fi supusă acestei taxe.
În schimb, cota de TVA continuă să fie de 5% pentru livrarea de lemne de foc și energie termică și de 9% pentru restaurante și hoteluri. De asemenea, oamenii vor putea desfășura diferite activități recreative, fără a se gândi la creșterea costurilor. Rămâne la 5% TVA-ul pentru festivaluri, concerte, cărți, ziare, reviste, muzee și alte activități culturale.
Pe de altă parte, administrația își propune să elimine posturile de șefi de birou și să taie cele peste 200 000 de posturi vacante. Se va reduce numărul de posturi de secretar de stat cu cel puțin 25%, conform Observator .
Scenariu sumbru pentru România
Claudiu Năsui, fost ministru al economiei al USR, lansează un avertisment către cetățeni. România va avea în curând cea mai mare creștere de taxe din istorie. Legea de creștere a taxelor PSD-PNL va fi contestată la CCR, potrivit USR.
„Acum, în anul de grație 2023, guvernul Iohannis-Ciolacu vine din nou să crească taxele, cu un impact oficial de 16.4 miliarde de lei. Creșterea pe care se pregătesc să o facă acum este mai mare cu 3.1 miliarde de lei decât ultima cea mai mare creștere de taxe din istoria (post revoluție) a României!!! Asta de la oameni care se jurau la începutul anului că nu cresc taxele” a explicat Claudiu Năsui.