Economic

Măsurile de austeritate propuse de PNL. Salarii mai mici și impozite mărite pentru anumiți angajați

Nicolae Ciucă, Sursă foto Digi24
FOTO: DIGI 24

Nicolae Ciucă a anunțat măsurile pe care le pun liberalii pe masa Guvernului menite să reducă deficitul bugetar. În accepțiunea fostului premier, corectarea deficitului trebuie să înceapă cu tăierea cheltuielilor aparatului bugetar.

Ciucă a transmis un mesaj partenerilor din Coaliție prin care a precizat că înainte de a impune noi taxe cetățenilor și mediului de afaceri, statul are obligația de a reduce o serie de cheltuieli care pun presiune pe buget.

Nicolae Ciucă: „ Statul trebuie să ofere propriul său exemplu”

Președintele liberalilor, Nicolae Ciucă a adăugat  că va propune în cadrul Coaliției măsuri de chibzuire la nivelul tuturor ministerelor pe care PNL le coordonează.

„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul ședinței de coordonare de astăzi, am solicitat miniștrilor și secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice.

Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri. Voi propune, în cadrul coaliției, ca o astfel de acțiune de chizbuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora.

Banii alocați cheltuielilor în instituțiile statului vin de la cetățeni și de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum și de un management substanțial îmbunătățit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective”, a transmis președintele PNL, Nicolae Ciucă, înainte de ședința Coaliției de luni, programată pentru ora 14.00.

Măsurile de austeritate propuse de PNL

Anterior purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a subliniat necesitatea unei analize privind eficiența financiară a instituțiilor publice, a administrației centrale dar și a inistituțiilor aflate în subordinea Parlamentului.

Printre măsurile anunțate de PNL se află eliminarea cheltuielilor neesențiale, redimensionarea bugetelor dar și a mai multor structuri. Măsurile de austeritate au fost deja înaintate ministerului de finanțe urmând să fie prezentate și în cadrul ședinței de Coaliție programată astăzi la ora 14:00.

„Considerăm că astfel de măsuri sunt absolut necesare şi astăzi, preşedintele Nicolae Ciucă le va avansa de altfel în şedinţa coaliţiei şi reprezentanţilor PSD. Ministrul de Finanţe, prezent la această şedinţă, deja parte din aceste măsuri le-a primit, pe de o parte eliminarea cheltuielilor neesenţiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau urgente în acest moment, de ce nu, poate redimensionarea anumitor instituţii sau bugete alocate în momentul de faţă, anumite analize privind eficienţa muncii versus bugetele alocate, toate aceste lucruri sunt necesare când vorbim de efortul pe care trebuie să îl facem în acest an pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Angajații cărora li se vor reține 10% din salariu

Comisia Europeană presează Guvernul să adopte măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru a se elimina suspendarea finanțărilor din PNRR, astfel, Coaliția are în vedere eliminarea facilităților fiscale acordate angajaților din construcții și IT-iștilor, precum și taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, cu 21%, iar multinaționalele care își transferă profitul în alte țări să fie impozitate cu 16%.

Angajații din sectorul agricol, industria alimentară și agricultură ar urma să plătească 10%, contribuția pentru sănătate la fel ca restul persoanelor active pe piața muncii. Sunt discuții și pentru reținerea a 10% din normele de hrană a angajaților MAI respectiv MAPN, precum și impozitarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță tot cu 10%, potrivit evz.ro.