Social

Măsuri fără precedent pentru victimele infracțiunilor: Guvernul introduce voucherele de compensație

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

La 8 iunie 2023, a fost adoptată o hotărâre de guvern care permite victimelor infracțiunilor să ceară în avans o compensație financiară sub formă de vouchere care pot fi folosite pentru a plăti necesitățile imediate.

Aceste rambursări ar urma să fie acordate în limita a cinci salarii minime brute înregistrate în toată țara. Executivul precizează că voucherele ar urma să fie emise în cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

Care sunt condițiile de eligibilitate?

Noua hotărâre de guvern a stabilit și criteriile de selecție a întreprinderilor publice și comerciale incluse în mecanismul de acordare a subvențiilor, pe lângă tehnica de emitere, distribuire și decontare a voucherelor.

„De asemenea, se operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal”, se arată în comunicatul Guvernului.

În plus, ca urmare a acestui proces, ar urma să se înființeze o unitate de protecție a victimelor, care să se ocupe de sarcinile legate de administrarea normei publicate privind distribuirea și decontarea voucherelor. Instituția va fi, de asemenea, însărcinată să decidă câți bani vor fi alocați pentru aceste vouchere și cum să aleagă organizațiile publice și private care vor participa la programele de vouchere.

Se va înființa o instituție specială pentru emitere voucherelor

Este esențial de precizat că înființarea acestei noi instituții nu va avea un impact asupra finanțelor, deoarece va fi inclus numărul de posturi care sunt acum finanțate și existente.

„Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal”, precizează Guvernul.

Banii necesari pentru acordarea acestor vouchere – în valoare de maximum cinci venituri nete tipice pentru economia românească – victimelor infracțiunilor vor proveni tot din bugetul Ministerului Justiției.

De asemenea, în proiectul de HG sunt enumerate o serie de sancțiuni în cazul în care se încalcă regulile de utilizare a voucherelor pentru plata nevoilor esențiale. Potrivit Știrile ProTV, pot fi prevăzute amenzi de până la 10.000 de lei pentru utilizarea acestora pentru utilizări nepermise, de până la 20.000 de lei pentru solicitarea sau oferirea de bani în schimbul voucherelor și de până la 30.000 de lei pentru vânzarea voucherelor la un preț mai mic decât valoarea nominală sau pentru utilizări nepermise.